Уручење одликовања Ричарду Гренелу

Вести

25.10.2023. - 14:10

Уручење одликовања Ричарду Гренелу

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас Ричарду Гренелу Орден српске заставе првог степена за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.

Уручење одликовања Ричарду Гренелу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Данас имам част да у име грађана Србије искажем захвалност човеку који је за кратко време неуморним радом извршио значајан утицај на односе између Србије и САД и суштински обогатио везе између наших народа. Са поносом и захвалношћу се окупљамо како бисмо уручили одликовање Ричарду Гренелу, бившем споецијалном изасланику председника САД и, данас то смем да кажем, истинском пријатељу како наше земље, тако и целог региона. Улога амбасадора Гренела у дијалогу Београда и Приштине није само доприносила регионалном миру и стабилности, већ је играла и кључну улогу у јачању веза између САД и Србије. Амбасадор Гренел је и након своје службе демонстрирао објективност, интелектуално и политичко поштење и доследност вансеријског карактера. Његово изузетно ангажовање на Балкану, у чијем средишту је визија сарадње и рушење баријера путем изградње економских веза, било је и јесте сведочанство његовог дубоког веровања у будућност региона, а тиме и будућност Србије, његове вере у могућност помирења и стварања другачије будућности за народе Балкана. Данас, одајући признање амбасадору Гренелу, поново потврђујемо нашу непоколебљиву посвећеност јачању пријатељства и сарадње између Србије и Сједињених Америчких Држава", рекао је председник Вучић, додајући да Гренелов мандат као човека за дијалог показује његову оштрину, али и његово дипломатско умеће и, пре свега, спремност да чује аргументе друге стране и када се са њима не слаже. 
 
Уручење одликовања Ричарду Гренелу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је навео да разговори са Ричардом Гренелом нису увек били лаки, већ напротив.
 
"Усудићу се да кажем да са њим делим чврсто уверење да судбина балканских народа и држава треба да буде баш у њиховим рукама. Kада смо били у Вашингтону, сећам се колико ми је било тешко да одбијем оно што је Гренел тражио, али чак и када смо то из јасних разлога морали да учинимо, он није затварао врата и није претио и није доносио одлуке о кажњавању оних који су имали другачији став или који нису желели да буду сто одсто послушни", нагласио је председник Вучић, истичући да само слободна и самостална Србија може бити истински и поуздани партнер и пријатељ САД и свих других актера у међународној заједници. 
 
Уручење одликовања Ричарду Гренелу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Оно што је његова главна карактеристика је да је економију претпостављао политици и да је добро разумео да када будемо решили економске проблеме, да ћемо решити и политичке проблем", рекао је председник Вучић и додао да су Сједињене Америчке Државе 1776. године и модерна Србија 1804. године градили своје куће на истим вредностима, које су, како је истакао, никада актуелније. 
 
Уручење одликовања Ричарду Гренелу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Амбасадоре Гренел, хвала Вам на изузетним напорима на унапређењу односа између Србије и Сједињених Америчких Држава. Хвала Вам и на напорима које сте улагали и које улажете у изградњу мира и нормализације односа у нашем региону", закључио је председник. 
 
Београд, 
25. октобар 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).