Vanredno obraćanje predsednika Republike Srbije

Vesti

01.12.2021. - 22:26

Vanredno obraćanje predsednika Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima i istakao da javnosti "želi da predstavi kompletnu istinu o projektu litijuma, jadarita i Rio Tinta".

Predsednik Vučić je naveo da Srbija, na području više naseljenih mesta između Loznice i Krupnja, ima velika nalazišta minerala jadarita, koji sadrži litijum, meki, srebrno-beli metal, kao i bor. 
 
„Litijum je nezamenljiv u izradi litijumskih baterija koje morate da koristite u proizvodnji električnih automobila. Počela je velika trka u svetu za litijumskim nalazištima. Tu prednjače Kina, SAD i EU. Mi u ovom trenutku, osim onoga što je urađeno zbog bušenja iz 2012. godine, nemamo nikakvih radnji. Postoji nešto što se naziva polje eksploatacije, što bi značilo da oni imaju pravo da koriste i u potpunosti imaju u vlasništvu rudu i to je nešto što je veoma loš izraz, ali pre toga bi dali Studiju o uticaju na životnu sredinu“, objasnio je predsednik Vučić i istakao da kompanija Rio Tinto dobija rok od godinu dana za oba dela Studije i da je to proces koji još nije počeo. 
 
„Mi ćemo još više od godinu dana čekati Studiju o uticaju na životnu sredinu. Samo smo u putnu infrastrukturu tog dela naše zemlje uložili oko 14 miliona evra, a deo donacija dala je kompanija Rio Tinto. Oni do sada nisu kupili ni 30 odsto zemlje koja im je potrebna za podzemnu eksploataciju“, naveo je predsednik Vučić i pokazao pregled evropskih rezervi litijuma, naglašavajući da istraživanja nisu u vezi sa kompanijom Rio Tinto, već sa analizama litijuma. 
 
„Među kompanijama koje se bave proizvodnjom litijuma su poznate evropske firme, ali i veći broj kineskih firmi. Vodi se pravi rat. Jedan deo razloga za nemire i ogroman novac uložen u Srbiju je upravo to što je reč o ogromnom novcu“, rekao je predsednik Vučić i dodao da se kod nas ne vodi kampanja protiv litijuma, već protiv Rio Tinta, jer "evropske zemlje koje šalju novac žele da druga kompanija preuzme litijum, a ne Rio Tinto, naročito kada je reč o kompanijama iz Nemačke". On je naveo da ljudi nemaju razloga za brigu jer nikakvih novih, a posebno ne konačnih, rešenja neće biti.
 
„Za svako rešenje išli bismo kod građana i donosili to rešenje sa njima. U narednih nekoliko meseci ne moraju da brinu. Govorim o onima koji imaju tu vrstu domaćinskog odnosa da kažu da ne žele da daju svoju zemlju“, objasnio je predsednik Vučić. 
 
Vanredno obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da je kompaniji Rio Sava Exploration d.o.o, inače delu korporacije Rio tinto, nizom dokumenata od 2004. godine odobravano geološko istraživanje na području oko Loznice. 
 
„2004. godine Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je rešenje da se odobrava preduzeću Rio Sava Exploration d.o.o. izvođenje geoloških istraživanja. To je navedeno u prvom dokumentu. U drugom se odobrava preduzeću izvođenje geoloških istraživanja u okviru proširenih granica istražnog prostora. U trećem dokumentu iz 2005. godine navedeno je da se preduzeću Rio Sava Exploration d.o.o. odobrava izvođenje geoloških istraživanja evaporita na prostoru opštine Loznica, uz istražna polja. Dokument od 1. februara 2012. godine je prvi i jedini koji suštinski dozvoljava bilo kakvo pravljenje bušotina na teritoriji Srbije. Jedina odluka koja je dozvolila da se dira u integritet zemljišta je ta odluka“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je 2017. godine potpisan Memorandum o razumevanju, kojim je, kako neki danas kažu, Rio Tintu data dozvola, što nije tačno, jer je u tom Memorandumu sve bilo neobavezujućeg karaktera. 
 
"U članu 4, stav 2, navodi se da Memorandum odražava stavove i namere strana da sarađuju, ali bez stvaranja bilo kakve pravne obaveze ili odgovornosti za bilo koju stranu. Toliko o izmišljotinama i lažima. Crno na belo, svakome će biti dostupno", naveo je predsednik Vučić i istakao da je 18. januara 2012. godine doneta Strategija za upravljanje mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, koja ima 70 stranica, a za vreme Vlade Mirka Cvetkovića, u kojoj se na 31 mestu govori o litijumu - da postaje glavni deo Strategije upravljanja mineralnim resursima do 2030. godine. 
 
„I dalje mislim da je litijum važan projekat za Srbiju. Srbija litijum ima, a da li će ga koristiti to je druga stvar. O tome kako i kada, treba da razgovaramo sa narodom. Ukoliko Studija uticaja na životnu sredinu bude loša, promeniću mišljenje. To je moj stav“, zaključio je predsednik Vučić. 
 
Vanredno obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da je Srbija u trećem kvartalu postigla bolji rezultat nego što je očekivano i da je ostvaren rast od 7,7, odsto, a procena je bila 7,4. 
 
"Pošto imamo podatke za oktobar, stopa rasta biće preko 7,5 posto na nivou cele godine. Ne računajući Irsku, zbog specifičnog statusa, Republika Srbija će kumulativno, za poslednje dve godine, biti zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi. To znači brži rast životnog standarda u odnosu na druge zemlje Evrope”, naglasio je predsednik Vučić i dodao i da su kineske investicije u Srbiji, pre svih one u smederevsku Železaru i u rudnik u Boru, vratili Srbiju na put uspešnih zemalja i izvukli zemlju iz krize. 
 
„Upućene su kritike na račun kineskih firmi, a Železara je od preuzimanja do kraja 2021. godine isplatila 367 miliona evra, pri čemu je uvećala broj zaposlenih za 102. Da smo hteli da zadržimo isti broj zaposlenih, samo troškovi za plate za nas bi bili ovoliki i na sve to računajte da ostali troškovi ne bi bili manji od 150 do 200 miliona“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je odluka da se proizvodi bakar bila ispravna i da je to "jedan od ogromnih uspeha Vlade i kompletne vlasti u Srbiji".  On je naveo da je kompanija Ziđin, od 18. decembra 2018. godine do danas, kao investitor isplatila 254 miliona evra i da je rudnik Čukaru Peki razvojna šansa i prilika za Srbiju. 
 
"Bićemo drugi po proizvodnji bakra u Evropi, posle Poljske, i drugi po proizvodnji zlata, posle Finske", zaključio je predsednik Vučić. 
 
Vanredno obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, govoreći o protestima, ponovio da blokada puteva, a posebeno auto-puteva, nije u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije i dodao da je njegov savet policiji da bude uzdržana, a molba građanima da budu strpljivi i da se uzdrže od reakcije. 
 
„Suprotno je sa zakonom svake civilizovane zemlje. Oni koji to rade, moraju da znaju da se protivpravno ponašaju. U skladu sa tim, policija ne sme da obezbeđuje ono što je protivzakonito. To nije posao policije. Na policiji je da kaže da je to protivzakonito i da ne učestvuje u onom što je protivzakonito. Odgovornost snose oni koji u tome učestvuju. Ne smete da kršite zakon i ugrožavate prava drugih ljudi. Upravo zbog želje da se izbegnu incidenti, policija je reagovala uzdržano, bez vodenih topova, bez prebijanja ljudi. Ulica ne može da vlada ovom zemljom. Ovom zemljom vladaju institucije, a tako će i biti“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Beograd,
01. decembar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).