Ванредно обраћање председника Републике Србије

Вести

01.12.2021. - 22:26

Ванредно обраћање председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас грађанима и истакао да јавности "жели да представи комплетну истину о пројекту литијума, јадарита и Рио Тинта".

Председник Вучић је навео да Србија, на подручју више насељених места између Лознице и Kрупња, има велика налазишта минерала јадарита, који садржи литијум, меки, сребрно-бели метал, као и бор. 
 
„Литијум је незаменљив у изради литијумских батерија које морате да користите у производњи електричних аутомобила. Почела је велика трка у свету за литијумским налазиштима. Ту предњаче Kина, САД и ЕУ. Ми у овом тренутку, осим онога што је урађено због бушења из 2012. године, немамо никаквих радњи. Постоји нешто што се назива поље експлоатације, што би значило да они имају право да користе и у потпуности имају у власништву руду и то је нешто што је веома лош израз, али пре тога би дали Студију о утицају на животну средину“, објаснио је председник Вучић и истакао да компанија Рио Тинто добија рок од годину дана за оба дела Студије и да је то процес који још није почео. 
 
„Ми ћемо још више од годину дана чекати Студију о утицају на животну средину. Само смо у путну инфраструктуру тог дела наше земље уложили око 14 милиона евра, а део донација дала је компанија Рио Тинто. Они до сада нису купили ни 30 одсто земље која им је потребна за подземну експлоатацију“, навео је председник Вучић и показао преглед европских резерви литијума, наглашавајући да истраживања нису у вези са компанијом Рио Тинто, већ са анализама литијума. 
 
„Међу компанијама које се баве производњом литијума су познате европске фирме, али и већи број кинеских фирми. Води се прави рат. Један део разлога за немире и огроман новац уложен у Србију је управо то што је реч о огромном новцу“, рекао је председник Вучић и додао да се код нас не води кампања против литијума, већ против Рио Тинта, јер "европске земље које шаљу новац желе да друга компанија преузме литијум, а не Рио Тинто, нарочито када је реч о компанијама из Немачке". Он је навео да људи немају разлога за бригу јер никаквих нових, а посебно не коначних, решења неће бити.
 
„За свако решење ишли бисмо код грађана и доносили то решење са њима. У наредних неколико месеци не морају да брину. Говорим о онима који имају ту врсту домаћинског односа да кажу да не желе да дају своју земљу“, објаснио је председник Вучић. 
 
Ванредно обраћање председника Републике Србије

Фото Председништво/Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да је компанији Rio Sava Exploration d.o.o, иначе делу корпорације Рио тинто, низом докумената од 2004. године одобравано геолошко истраживање на подручју око Лознице. 
 
„2004. године Министарство рударства и енергетике донело је решење да се одобрава предузећу Rio Sava Exploration d.o.o. извођење геолошких истраживања. То је наведено у првом документу. У другом се одобрава предузећу извођење геолошких истраживања у оквиру проширених граница истражног простора. У трећем документу из 2005. године наведено је да се предузећу Rio Sava Exploration d.o.o. одобрава извођење геолошких истраживања евапорита на простору општине Лозница, уз истражна поља. Документ од 1. фебруара 2012. године је први и једини који суштински дозвољава било какво прављење бушотина на територији Србије. Једина одлука која је дозволила да се дира у интегритет земљишта је та одлука“, истакао је председник Вучић и додао да је 2017. године потписан Меморандум о разумевању, којим је, како неки данас кажу, Рио Тинту дата дозвола, што није тачно, јер је у том Меморандуму све било необавезујућег карактера. 
 
"У члану 4, став 2, наводи се да Меморандум одражава ставове и намере страна да сарађују, али без стварања било какве правне обавезе или одговорности за било коју страну. Толико о измишљотинама и лажима. Црно на бело, свакоме ће бити доступно", навео је председник Вучић и истакао да је 18. јануара 2012. године донета Стратегија за управљање минералним ресурсима Србије до 2030. године, која има 70 страница, а за време Владе Мирка Цветковића, у којој се на 31 месту говори о литијуму - да постаје главни део Стратегије управљања минералним ресурсима до 2030. године. 
 
„И даље мислим да је литијум важан пројекат за Србију. Србија литијум има, а да ли ће га користити то је друга ствар. О томе како и када, треба да разговарамо са народом. Уколико Студија утицаја на животну средину буде лоша, променићу мишљење. То је мој став“, закључио је председник Вучић. 
 
Ванредно обраћање председника Републике Србије

Фото Председништво/Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да је Србија у трећем кварталу постигла бољи резултат него што је очекивано и да је остварен раст од 7,7, одсто, а процена је била 7,4. 
 
"Пошто имамо податке за октобар, стопа раста биће преко 7,5 посто на нивоу целе године. Не рачунајући Ирску, због специфичног статуса, Република Србија ће кумулативно, за последње две године, бити земља са највећом стопом раста у Европи. То значи бржи раст животног стандарда у односу на друге земље Eвропе”, нагласио је председник Вучић и додао и да су кинеске инвестиције у Србији, пре свих оне у смедеревску Железару и у рудник у Бору, вратили Србију на пут успешних земаља и извукли земљу из кризе. 
 
„Упућене су критике на рачун кинеских фирми, а Железара је од преузимања до краја 2021. године исплатила 367 милиона евра, при чему је увећала број запослених за 102. Да смо хтели да задржимо исти број запослених, само трошкови за плате за нас би били оволики и на све то рачунајте да остали трошкови не би били мањи од 150 до 200 милиона“, истакао је председник Вучић и додао да је одлука да се производи бакар била исправна и да је то "један од огромних успеха Владе и комплетне власти у Србији".  Он је навео да је компанија Зиђин, од 18. децембра 2018. године до данас, као инвеститор исплатила 254 милиона евра и да је рудник Чукару Пеки развојна шанса и прилика за Србију. 
 
"Бићемо други по производњи бакра у Европи, после Пољске, и други по производњи злата, после Финске", закључио је председник Вучић. 
 
Ванредно обраћање председника Републике Србије

Фото Председништво/Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, говорећи о протестима, поновио да блокада путева, а посебено ауто-путева, није у складу са Уставом и законима Републике Србије и додао да је његов савет полицији да буде уздржана, а молба грађанима да буду стрпљиви и да се уздрже од реакције. 
 
„Супротно је са законом сваке цивилизоване земље. Они који то раде, морају да знају да се противправно понашају. У складу са тим, полиција не сме да обезбеђује оно што је противзаконито. То није посао полиције. На полицији је да каже да је то противзаконито и да не учествује у оном што је противзаконито. Одговорност сносе они који у томе учествују. Не смете да кршите закон и угрожавате права других људи. Управо због жеље да се избегну инциденти, полиција је реаговала уздржано, без водених топова, без пребијања људи. Улица не може да влада овом земљом. Овом земљом владају институције, а тако ће и бити“, поручио је председник Вучић. 
 
Београд,
01. децембар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).