09_01_2013(1).jpg

Vesti

09.01.2013. - 15:43

Zajednička sednica Vlade i predsednika Nikolića o platformi za rešavanje kosovskog pitanja

BEOGRAD - Platforma i predlog rezolucije o rešavanju pitanja Kosova i Metohije dobili su danas jednoglasnu podršku državnog vrha na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića.

Na sednici je usvojen predlog rezolucije o osnovama za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini i platforma predsednika iz koje je proisteko taj predlog i koja je u većem delu sastavni deo rezolucije kao njeno obrazloženje.

 

Predlog rezolicije danas će biti prosleđen skupštini, a poslanici će u subotu da se izjasne o njemu.

 

Time je, kako su na konferenciji za novinare poručili, predsednik Nikolić i premijer Ivica Dačić, manifestovano državno jedinstvo po pitanju KiM, i stvorene osnove da dijalog sa Prištinom bude nastavljen uz zaštitu državnih i nacionalnih interesa Srbije.

 

Predsednik Nikolić izjavio je da je Srbija danas pokazala jednoglasan stav i jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i poručio da je delimično smiren jer je ispunjena velika obaveza i teret koji je nosio i preuzeo zajedno sa vladom.

"Srbija je barem danas na sednici vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić.

 

Predsednik je naglasio i da sada ostaje da se Skupština Srbije izjasni o tom dokumentu, a da građani shvate kakva nas iskušsenja čekaju budući da smo "rastrzani između onoga što želimo, moramo i treba da uradimo".

 

Nikolić je dodao i da se nada da će poslanici shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost jer se radi o predlogu rezolucije koji nije običan zakon oko kojeg se nadgornjava i stiču politički poeni.

"Današnja vlast je bila opzicija u vreme kada su stvarani uslovi za ovakvu rezoluciju, a danasnja opozicija je bila vlast koja je dovela do ovog nivoa odnosa sa privremenim institucijama u Prištini. I kao što sam ja sve vreme kao opzicionar pružao podršku za svaku deklaraciju i rezoluciju o KiM i davao svoj glas da ovlastim predstavnike vlade da pregovaraju, tako i danas ovčekujem da na sednici skupštine daju svoj glas i ovlaste vladu da sprobvodi rezoluciju koja je danas jedina moguća", kazao je Nikolić.

 

On je naglasio da on i Vlada Srbije na KiM gledaju isključivo u okviru Ustava i najavio donošenje posebnog zakona o Kosovu i Metohiji.

"Ja Kosovo i Metohiju ne vidim kao nezavisnu državu, Vlada Srbije ga ne vidi kao nezavisnu državu, ni današnja opozicija, tako da o tome u celoj Srbiji nema dileme", poručio je Nikolić.

 

Upitan da li je zadovoljan budući da su iz platforme izbačeni delovi koji se tiču mogućnosti prekida dijaloga sa Prištinom i navod da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", Nikolić je rekao da je dogovor bio da on uputi inicijalni akt koji bi zatim prošao "različite filtere", od njegovih saradnika, političkih prijatelja ili suparnika, do političkih stranaka.

 

On je dodao da se "oslušnulo" i mišljenje međunaordne zajednice i da je izmena u platformi bilo ali da je suština ostala potpuno ista.

"Ima ublažavanja ivice, da tako kažem, i uklonjeni su delovi koji su mogli da budu tumačeni kao prestanak pregovora. Takve sumnje su morale da budu otklonjene", kazao je Nikolić.

 

Predsednik Srbije je rekao i da vlada vodi politiku, ali da će uvek biti uz nju, odnosno da se nijednog trenutka neće skloniti iz procesa rešavanja kosovskog pitanja

"Želim da pomognem vladi i šta god da im treba mogu da mi se obrate jer sam danas bio na sednici vlade koja zaslužuje da joj se pomogne", rekao je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).