09_01_2013(1).jpg

Вести

09.01.2013. - 15:43

Заједничка седница Владе и председника Николића о платформи за решавање косовског питања

БЕОГРАД - Платформа и предлог резолуције о решавању питања Косова и Метохије добили су данас једногласну подршку државног врха на заједничкој седници Владе Србије и председника Томислава Николића.

На седници је усвојен предлог резолуције о основама за разговоре са представницима привремених институција у Приштини и платформа председника из које је проистеко тај предлог и која је у већем делу саставни део резолуције као њено образложење.

 

Предлог резолиције данас ће бити прослеђен скупштини, а посланици ће у суботу да се изјасне о њему.

 

Тиме је, како су на конференцији за новинаре поручили, председник Николић и премијер Ивица Дачић, манифестовано државно јединство по питању КиМ, и створене основе да дијалог са Приштином буде настављен уз заштиту државних и националних интереса Србије.

 

Председник Николић изјавио је да је Србија данас показала једногласан став и јединство по питању Косова и Метохије и поручио да је делимично смирен јер је испуњена велика обавеза и терет који је носио и преузео заједно са владом.

"Србија је барем данас на седници владе показала да иза једног документа може да стане једногласно уз сва ограничења и бојазан које неко има када разговара о Косову и Метохији", рекао је Николић.

 

Председник је нагласио и да сада остаје да се Скупштина Србије изјасни о том документу, а да грађани схвате каква нас искушсења чекају будући да смо "растрзани између онога што желимо, морамо и треба да урадимо".

 

Николић је додао и да се нада да ће посланици схватити важност момента и своју одговорност јер се ради о предлогу резолуције који није обичан закон око којег се надгорњава и стичу политички поени.

"Данашња власт је била опзиција у време када су стварани услови за овакву резолуцију, а данасња опозиција је била власт која је довела до овог нивоа односа са привременим институцијама у Приштини. И као што сам ја све време као опзиционар пружао подршку за сваку декларацију и резолуцију о КиМ и давао свој глас да овластим представнике владе да преговарају, тако и данас овчекујем да на седници скупштине дају свој глас и овласте владу да спробводи резолуцију која је данас једина могућа", казао је Николић.

 

Он је нагласио да он и Влада Србије на КиМ гледају искључиво у оквиру Устава и најавио доношење посебног закона о Косову и Метохији.

"Ја Косово и Метохију не видим као независну државу, Влада Србије га не види као независну државу, ни данашња опозиција, тако да о томе у целој Србији нема дилеме", поручио је Николић.

 

Упитан да ли је задовољан будући да су из платформе избачени делови који се тичу могућности прекида дијалога са Приштином и навод да "ништа није договорено док све није договорено", Николић је рекао да је договор био да он упути иницијални акт који би затим прошао "различите филтере", од његових сарадника, политичких пријатеља или супарника, до политичких странака.

 

Он је додао да се "ослушнуло" и мишљење међунаордне заједнице и да је измена у платформи било али да је суштина остала потпуно иста.

"Има ублажавања ивице, да тако кажем, и уклоњени су делови који су могли да буду тумачени као престанак преговора. Такве сумње су морале да буду отклоњене", казао је Николић.

 

Председник Србије је рекао и да влада води политику, али да ће увек бити уз њу, односно да се ниједног тренутка неће склонити из процеса решавања косовског питања

"Желим да помогнем влади и шта год да им треба могу да ми се обрате јер сам данас био на седници владе која заслужује да јој се помогне", рекао је Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).