tan2017-11-8_125235573_0.jpg

Vesti

08.11.2017. - 16:03

„Živelo srpsko-nordijsko prijateljstvo!“ Obeležavanje stogodišnjice nezavisnosti Finske 08.11.2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju stogodišnjice nezavisnosti Finske, povodom kog je, zajedno sa ambasadorom te zemlje Pertijem Ikonenom i njegovim kolegama iz Danske, Norveške i Švedske, zasadio pet stabala breze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su afirmacija mira i saradnje ključni prioritet u unutrašnjoj i spoljnoj politici Srbije, ali i ukazao da smo u regionu još uvek daleko od nivoa saradnje kakva postoji u Nordijskom savezu. On je dodao da sve što radimo u cilju unapređenja ekonomskih odnosa zemalja u regionu radimo kako bi ostvarili bolje i čvršće kapacitete za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.
Predsednik Srbije se zahvalio nordijskim zemljama i Norveškoj, koja nije članica EU, na iskrenoj pomoći i podršci Srbiji i njenim građanima, u procesu evrointegracija naše zemlje i istakao da je to za Srbiju jedna od ključnih stvari u politici.
"Umemo to da cenimo i verujem da ćemo u budućnosti, ne kurtoazno, već suštinski naučiti od nordijskih zemalja i prihvatiti nešto od vašeg poslovnog duha i siguran sam da na takav način Srbija može da ide napred i bude uspešnija nego danas", rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija zahvalna na donacijama i velikoj podršci u prenosu znanja na naše stručnjake i ljude, što je pomoglo i da u poslednje tri godine popravimo poziciju Srbije na Duing biznis listi. Srbija je, kako je predsednik podvukao, zainteresovana za intenziviranje odnosa i na bilateralnom nivou sa nordijskim zemlajma, ali i Nordijskim savetom, a nedavne posete premijera iz nordijskih zemalja potvrdile su da postoji zajednički interes za unapređenjem te saradnje.
„Dolazak kompanija kao što su IKEA, Telenor, Karlsberg i Tikurila su izvanredan doprinos srpskoj privredi i unapređenju odnosa. Trgovinska razmena iznosila je 477 miliona evra - ispod je naših mogućnosti i kapaciteta, ali značajno bolja nego 2016. "Očekujem i verujem da ćemo uspeti da naše odnose napravimo još boljim i zainteresujemo veći broj investitora“, istakao je Vučić.
„Siguran sam da na takav način Srbija može da ide napred i bude uspešnija nego ranije“, istakao je Vučić, završivši svoje obraćanje rečima „Živelo srpsko-nordijsko prijateljstvo!“

Ambasador Finske Perti Ikonen ukazao je da je čitava godina bila godina radosti za Fince povodom proslave 100. godišnice nezavisnosti. Najveći projekat, kako je ukazao, bila je sadnja 100 sadnica širom Srbije, a vrhunac te akcije je sadnja breze uz prisustvo predsednika Srbije.
"Zelenija zemlja je vredan cilj i to nije pitanje samo ekologije, već saradnje. Mi smo mala zemlja, kao i većina nordijskih zemalja, ali međusobnom saradnjom ostvarujemo bolje rezultate", rekao je ambasador Ikonen i dodao da je saradnja nordijskih zemalja jedna od najaktivnijih u svetu, kao i da su te zemlje veoma aktivne članice EU. "Podržavamo Srbiju na putu ka EU i želimo da i ona postane aktivna članica", istakao je ambasador Ikonen.
"Odnosi Srbije i Finske, iako su zemlje udaljene jedna od druge, veoma su dobri, a zvanični Helsinki podržava put Srbije ka Evropskoj uniji", izjavio je ambasador Finske. "Iako smo veoma udaljeni, mi se nalazimo na krajnjem severu, a vi na jugu, naši odnosi su veoma dobri i Finska podržava put Srbije ka EU". Ambasador Ikonen je rekao da su odnosi dve zemlje sve tešnji, kao i da Finska želi sa Srbijom da podeli svoja iskustva koja je stekla, ne samo u EU, već i iz drugih oblasti po kojima je te zemlja poznata, kao što su vladavina prava, efikasna administracija, informacione tehnologije i sl.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).