tan2017-11-8_125235573_0.jpg

Вести

08.11.2017. - 16:03

„Живело српско-нордијско пријатељство!“ Обележавање стогодишњице независности Финске 08.11.2017.

Председник Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању стогодишњице независности Финске, поводом ког је, заједно са амбасадором те земље Пертијем Иконеном и његовим колегама из Данске, Норвешке и Шведске, засадио пет стабала брезе.

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су афирмација мира и сарадње кључни приоритет у унутрашњој и спољној политици Србије, али и указао да смо у региону још увек далеко од нивоа сарадње каква постоји у Нордијском савезу. Он је додао да све што радимо у циљу унапређења економских односа земаља у региону радимо како би остварили боље и чвршће капацитете за очување мира и стабилности у региону.
Председник Србије се захвалио нордијским земљама и Норвешкој, која није чланица ЕУ, на искреној помоћи и подршци Србији и њеним грађанима, у процесу евроинтеграција наше земље и истакао да је то за Србију једна од кључних ствари у политици.
"Умемо то да ценимо и верујем да ћемо у будућности, не куртоазно, већ суштински научити од нордијских земаља и прихватити нешто од вашег пословног духа и сигуран сам да на такав начин Србија може да иде напред и буде успешнија него данас", рекао је председник Вучић и додао да је Србија захвална на донацијама и великој подршци у преносу знања на наше стручњаке и људе, што је помогло и да у последње три године поправимо позицију Србије на Дуинг бизнис листи. Србија је, како је председник подвукао, заинтересована за интензивирање односа и на билатералном нивоу са нордијским землајма, али и Нордијским саветом, а недавне посете премијера из нордијских земаља потврдиле су да постоји заједнички интерес за унапређењем те сарадње.
„Долазак компанија као што су ИКЕА, Теленор, Карлсберг и Тикурила су изванредан допринос српској привреди и унапређењу односа. Трговинска размена износила је 477 милиона евра - испод је наших могућности и капацитета, али значајно боља него 2016. "Очекујем и верујем да ћемо успети да наше односе направимо још бољим и заинтересујемо већи број инвеститора“, истакао је Вучић.
„Сигуран сам да на такав начин Србија може да иде напред и буде успешнија него раније“, истакао је Вучић, завршивши своје обраћање речима „Живело српско-нордијско пријатељство!“

Амбасадор Финске Перти Иконен указао је да је читава година била година радости за Финце поводом прославе 100. годишнице независности. Највећи пројекат, како је указао, била је садња 100 садница широм Србије, а врхунац те акције је садња брезе уз присуство председника Србије.
"Зеленија земља је вредан циљ и то није питање само екологије, већ сарадње. Ми смо мала земља, као и већина нордијских земаља, али међусобном сарадњом остварујемо боље резултате", рекао је амбасадор Иконен и додао да је сарадња нордијских земаља једна од најактивнијих у свету, као и да су те земље веома активне чланице ЕУ. "Подржавамо Србију на путу ка ЕУ и желимо да и она постане активна чланица", истакао је амбасадор Иконен.
"Односи Србије и Финске, иако су земље удаљене једна од друге, веома су добри, а званични Хелсинки подржава пут Србије ка Европској унији", изјавио је амбасадор Финске. "Иако смо веома удаљени, ми се налазимо на крајњем северу, а ви на југу, наши односи су веома добри и Финска подржава пут Србије ка ЕУ". Амбасадор Иконен је рекао да су односи две земље све тешњи, као и да Финска жели са Србијом да подели своја искуства која је стекла, не само у ЕУ, већ и из других области по којима је те земља позната, као што су владавина права, ефикасна администрација, информационе технологије и сл.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).