Zvanična poseta predsednice Mađarske

Vesti

09.09.2022. - 14:41

Zvanična poseta predsednice Mađarske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednicu Mađarske Katalin Novak sa kojom je razgovarao o političkoj i ekonomskoj saradnji dve zemlje, infrastrukturnom povezivanju i evrointegracijama.

Predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije ocenio da su odnosi Republike Srbije i Mađarske na najvišem mogućem nivou u svim oblastima i posebno naglasio da je za prvih sedam meseci trgovinska razmena između dve zemlje dostigla 2,2 milijarde evra. 
 
 
 
Zvanična poseta predsednice Mađarske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

”Od svih zemalja najveću stopu rasta trgovine u ovoj godini beležimo upravo sa Mađarskom koja je danas naš četvrti trgovinski partner i veoma brzo će postati treći, odmah iza Nemačke i Narodne Republike Kine", rekao je predsednik Vučić. Predsednik Vučić je poručio da će to što je Mađarska omogućila Srbiji da koristi njena skladišta gasa, doprineti da se nešto spokojnije dočeka predstojeća zima, a kada je reč o infrastrukturnom povezivanju, izrazio nadu da će se do kraja 2025. godine brzom prugom stizati od Beograda do Budimpšte za manje od tri sata.
 
 
 
Zvanična poseta predsednice Mađarske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Posebno važnim, predsednik Vučić je ocenio razumevanje koje Mađarska pokazuje za nastojanja Srbije da pronađe komporomisna rešenja u dijalogu sa Prištinom. "Želim da se zahvalim predsednici Novak što uvek i na svakom mestu pruža podršku i evrointegracijma Srbije, ali i političkim stavovima, racionalnim, pragmatičnim i normalnim, koje zajednički zastupamo za dobar deo Centralne Evrope", izjavio je predsednik Vučić. Predsednica Mađarske Katalin Novak se zahvalila predsedniku Srbije na zalaganju  da odnosi Srbije i Mađarske dostignu nivo koji nije postojao  ranije.
 
 
Zvanična poseta predsednice Mađarske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

"To što danas živimo u ovakvom miru i što Mađari na teritoriji Srbije mogu da žive ovako mirno, kao i srpska manjina u Mađarskoj, i to što se rukovodici obe zemljnje tako dobro slažu, razumeju i sarađuju, to nije nešto što se podrazumeva. Želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću što je dao sve od sebe da se odnosi Srbije i Mađarske dostignu ovaj nivo koji nismo mogli da iskusimo nikada ranije", izjavila je predsednica Novak. 
 
Katalin Novak je naglasila da će Mađarska podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana EU i ocenila da je Srbija potrebna Evropskoj uniji. 
 
 
 Beograd,
9. septembar 2002. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).