Званична посета председнице Мађарске

Вести

09.09.2022. - 14:41

Званична посета председнице Мађарске

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је председницу Мађарске Каталин Новак са којом је разговарао о политичкој и економској сарадњи две земље, инфраструктурном повезивању и евроинтеграцијама.

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за медије оценио да су односи Републике Србије и Мађарске на највишем могућем нивоу у свим областима и посебно нагласио да је за првих седам месеци трговинска размена између две земље достигла 2,2 милијарде евра. 
 
 
 
Званична посета председнице Мађарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

”Од свих земаља највећу стопу раста трговине у овој години бележимо управо са Мађарском која је данас наш четврти трговински партнер и веома брзо ће постати трећи, одмах иза Немачке и Народне Републике Кине", рекао је председник Вучић. Председник Вучић је поручио да ће то што је Мађарска омогућила Србији да користи њена складишта гаса, допринети да се нешто спокојније дочека предстојећа зима, a када је реч о инфраструктурном повезивању, изразио наду да ће се до краја 2025. године брзом пругом стизати од Београда до Будимпште за мање од три сата.
 
 
 
Званична посета председнице Мађарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Посебно важним, председник Вучић је оценио разумевање које Мађарска показује за настојања Србије да пронађе компоромисна решења у дијалогу са Приштином. "Желим да се захвалим председници Новак што увек и на сваком месту пружа подршку и евроинтеграцијма Србије, али и политичким ставовима, рационалним, прагматичним и нормалним, које заједнички заступамо за добар део Централне Европе", изјавио је председник Вучић. Председница Мађарске Каталин Новак се захвалила председнику Србије на залагању  да односи Србије и Мађарске достигну ниво који није постојао  раније.
 
 
Званична посета председнице Мађарске

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"То што данас живимо у оваквом миру и што Мађари на територији Србије могу да живе овако мирно, као и српска мањина у Мађарској, и то што се руководици обе земљње тако добро слажу, разумеју и сарађују, то није нешто што се подразумева. Желим да се захвалим председнику Александру Вучићу што је дао све од себе да се односи Србије и Мађарске достигну овај ниво који нисмо могли да искусимо никада раније", изјавила је председница Новак. 
 
Каталин Новак је нагласила да ће Мађарска подржати доношење одлука о што скоријем прикључењу Србије и осталих земаља Западног Балкана ЕУ и оценила да је Србија потребна Европској унији. 
 
 
 Београд,
9. септембар 2002. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).