Zvanična poseta predsednice Republike Grčke

Vesti

28.03.2023. - 15:37

Zvanična poseta predsednice Republike Grčke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u zvaničnu posetu predsednicu Republike Grčke Katerinu Sakelaropulu, sa kojom je razgovarao o strateškoj saradnji između Grčke i Srbije, jačanju stabilnosti u regionu, evrointegracijama Srbije, kao i o zajedničkim planovima i projektima.

Zvanična poseta predsednice Republike Grčke

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je na konferenciji za medije rekao da Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih prijateljskih, sestrinskih i bratskih odnosa. 
 
“Čini mi se da se naši narodi i te kako dobro razumeju, a političari su tu da kroz državne strukture samo prate ono što ljudi odavno osećaju“, istakao je predsednik i naveo da je sa grčkom predsednicom analizirao situaciju u jugoistočnoj Evropi, ali i na celom kontinentu i u svetu, kao i da su razmatrani i bilateralni odnosi. 
 
“Srbija i Grčka su potvrdile privrženost i podršku principima Povelje UN i rezolucijama UN o teritorijalnom integritetu jednih i drugih. Kako oni podržavaju naš, tako i mi podržavamo integritet Helenske Republike na kopnu, moru, ostrvima i vazduhu i ta politika se neće menjati“, naglasio je predsednik Vučić. On je zahvalio grčkoj predsednici Sakelaropulu na jasnoj pdoršci integritetu Republike Srbije i dodao da je u razgovoru sa grčkom koleginicom istakao koliko je važno tražiti kompromisna rešenja u razgovorima sa Prištinom, kao i da se očuvaju mir i stabilnost u regionu. 
 
Zvanična poseta predsednice Republike Grčke

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
“Od vitalnog značaja je da nastavimo i ubrzamo naš evropski put. Zahvalio sam i grčkom premijeru na podršci Srbiji na evropskom putu, kao i što su se trudili da pomognu i kada to nije bilo lako. Verujem u dalji i značajniji napredak na evropskom putu naše zemlje, što je značajno zbog investicija“, zaključio je predsednik Vučić. On je preneo i da su razgovarali o infrastrukturnom povezivanju. 
 
“Počinjemo da gradimo i brzu prugu do Niša i granice sa Severnom Makedonijom, strašno je važan koridor Budimpešta-Beograd-Skoplje-Solun-Pirej zbog većeg pristupa robi koju pomorskim putem jefitinije dobijamo, ali i putničkog saobraćaja“, objasnio je predsednik i dodao da se razgovaralo i o energetskom povezivanju i kupovini tečnog gasa u Aleksandropoliju. On je istakao da očekuje novi talas grčkih investicija u Srbiji, ali i srpskih investicija u Grčkoj. 
 
Zvanična poseta predsednice Republike Grčke

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
“Srbija je privukla više od 62 odsto direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu, a verujem da ćemo nastaviti taj trend. Stopa javnog duga je niska, finansije uređene, nemamo nikakvih strukturalnih problema i da nema političkih problema sa Prištinom i sukoba u Ukrajini, već sad bismo imali investicioni rejting, ali smo na stepeniku ispod. Za čak četiri stepenika smo podigli rejting za osam godina“, rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik je istakao i da je grčkoj predsednici Katerini Sakelaropulu predložio da budu pokrovitelji izložbe na kojoj bi bila prikazana riznica Hilandara. 
 
“Da pokažemo deo riznice i Atini i Beogradu, da deo fantastičnih artefakata koje sam video stavimo na uvid široj javnosti, da bude prvo u Beorgadu, pa Grčkoj i da vratimo ono što nazivamo svetinjama u Hilandar“, naveo je predsednik Vučić. 
 
Zvanična poseta predsednice Republike Grčke

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednica Republike Grčke Katerina Sakelaropulu zahvalila je predsedniku Srbije na dočeku i istakla da je današnji sastanak potvrdio izuzetne bilateralne odnose Grčke i Srbije na svim nivoima, koji su stabilni i nenarušeni već 150 godina, i koji, kako je rekla, pokazuju značajne kulturne, političke i istorijske veze, kao i prijateljstvo koje povezuje naša dva naroda. 
 
"Moja zemlja uvek je imala mišljenje da Srbija pripada evropskoj porodici. Mi podržavamo dijalog Beograda i Prištine i nedavne razgovore. Naš cilj je jačanje ekonomske pozicije Srbije. Naš stav u vezi sa Kosovom i Metohijom ostaje nepromenjen i stabilan. Strateški karakter koji su stekli grčko-srpski odnosi oslikavaju se u zajedničkoj deklaraciji o strateškom partnerstvu, posebno u oblasti energetike, kulture, turizma i odbrane. Obostrana želja jeste da se ubrza impleementacija te deklaracije, u cilju obostranog blagostanja naših zemalja i šireg područja Balkana“, rekla je grčka predsednica Sakelaropulu. 
 
Beograd, 
28. mart 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).