Званична посета председнице Републике Грчке

Вести

28.03.2023. - 15:37

Званична посета председнице Републике Грчке

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у званичну посету председницу Републике Грчке Катерину Сакеларопулу, са којом је разговарао о стратешкој сарадњи између Грчке и Србије, јачању стабилности у региону, евроинтеграцијама Србије, као и о заједничким плановима и пројектима.

Званична посета председнице Републике Грчке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је на конференцији за медије рекао да Србија и Грчка имају више од традиционалних пријатељских, сестринских и братских односа. 
 
“Чини ми се да се наши народи и те како добро разумеју, а политичари су ту да кроз државне структуре само прате оно што људи одавно осећају“, истакао је председник и навео да је са грчком председницом анализирао ситуацију у југоисточној Европи, али и на целом континенту и у свету, као и да су разматрани и билатерални односи. 
 
“Србија и Грчка су потврдиле приврженост и подршку принципима Повеље УН и резолуцијама УН о територијалном интегритету једних и других. Како они подржавају наш, тако и ми подржавамо интегритет Хеленске Републике на копну, мору, острвима и ваздуху и та политика се неће мењати“, нагласио је председник Вучић. Он је захвалио грчкој председници Сакеларопулу на јасној пдоршци интегритету Републике Србије и додао да је у разговору са грчком колегиницом истакао колико је важно тражити компромисна решења у разговорима са Приштином, као и да се очувају мир и стабилност у региону. 
 
Званична посета председнице Републике Грчке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
“Од виталног значаја је да наставимо и убрзамо наш европски пут. Захвалио сам и грчком премијеру на подршци Србији на европском путу, као и што су се трудили да помогну и када то није било лако. Верујем у даљи и значајнији напредак на европском путу наше земље, што је значајно због инвестиција“, закључио је председник Вучић. Он је пренео и да су разговарали о инфраструктурном повезивању. 
 
“Почињемо да градимо и брзу пругу до Ниша и границе са Северном Македонијом, страшно је важан коридор Будимпешта-Београд-Скопље-Солун-Пиреј због већег приступа роби коју поморским путем јефитиније добијамо, али и путничког саобраћаја“, објаснио је председник и додао да се разговарало и о енергетском повезивању и куповини течног гаса у Александрополију. Он је истакао да очекује нови талас грчких инвестиција у Србији, али и српских инвестиција у Грчкој. 
 
Званична посета председнице Републике Грчке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
“Србија је привукла више од 62 одсто директних страних инвестиција на Западном Балкану, а верујем да ћемо наставити тај тренд. Стопа јавног дуга је ниска, финансије уређене, немамо никаквих структуралних проблема и да нема политичких проблема са Приштином и сукоба у Украјини, већ сад бисмо имали инвестициони рејтинг, али смо на степенику испод. За чак четири степеника смо подигли рејтинг за осам година“, рекао је председник Вучић. 
 
Председник је истакао и да је грчкој председници Катерини Сакеларопулу предложио да буду покровитељи изложбе на којој би била приказана ризница Хиландара. 
 
“Да покажемо део ризнице и Атини и Београду, да део фантастичних артефаката које сам видео ставимо на увид широј јавности, да буде прво у Беоргаду, па Грчкој и да вратимо оно што називамо светињама у Хиландар“, навео је председник Вучић. 
 
Званична посета председнице Републике Грчке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председница Републике Грчке Катерина Сакеларопулу захвалила је председнику Србије на дочеку и истакла да је данашњи састанак потврдио изузетне билатералне односе Грчке и Србије на свим нивоима, који су стабилни и ненарушени већ 150 година, и који, како је рекла, показују значајне културне, политичке и историјске везе, као и пријатељство које повезује наша два народа. 
 
"Моја земља увек је имала мишљење да Србија припада европској породици. Ми подржавамо дијалог Београда и Приштине и недавне разговоре. Наш циљ је јачање економске позиције Србије. Наш став у вези са Косовом и Метохијом остаје непромењен и стабилан. Стратешки карактер који су стекли грчко-српски односи осликавају се у заједничкој декларацији о стратешком партнерству, посебно у области енергетике, културе, туризма и одбране. Обострана жеља јесте да се убрза имплеементација те декларације, у циљу обостраног благостања наших земаља и ширег подручја Балкана“, рекла је грчка председница Сакеларопулу. 
 
Београд, 
28. март 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).