Zvanična poseta predsednika Arapske Republike Egipat

Vesti

20.07.2022. - 15:43

Zvanična poseta predsednika Arapske Republike Egipat

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fatahom al Sisijem, sa kojim je tokom prvog dana njegove zvanične posete našoj zemlji razgovarao o jačanju saradnje, investicijama i trgovini između država, koje neguju prijateljske odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih. Nakon održanih sastanaka, predsednik Vučić je predsedniku al Sisiju uručio Orden Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA O USPOSTAVLjANjU STRATEŠKOG PARTNERSTVA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I ARAPSKE REPUBLIKE EGIPAT
 
Predsednik Vučić je nakon sastanka rekao da mu je velika čast što Srbija ima priliku da, posle gotovo četiri decenije, ugosti egipatskog predsednika. 
 
"Ova poseta za nas ima istorijski karakter. Neretko volimo da nešto nazovemo istorijskim, ali sam siguran da će nam produbljivanje odnosa mnogo toga doneti u budućnosti. Uveren sam da su naši današnji razgovori pružili snažan impuls koji će se videti u međunarodnoj areni i u najkonkretnijim ekonomskim oblastima, ali i brojnim projektima koje ćemo raditi zajedno", kazao je predsednik i dodao da su razgovarali i o situaciji u svetu, u regionu Mediterana, Evropi i u Ukrajini. On je naveo i da u oblasti vojnotehničke saradnje imamo mnogo toga da ponudimo jedni drugima, da napravimo zajednička preduzeća i da se oslonimo jedni na druge. 
 
"Dogovorili smo se o veoma bliskoj saradnji između naših ministarstava spoljnih poslova, da u međunarodnim forumima blisko sarađujemo. Ponosan sam što posle 35 godina mogu da budem domaćin egipatskom predsedniku i uveren sam da će naša saradnja biti mnogo bliža u budućnosti, zahvaljujući i tako velikom lideru kao što je predsednik al Sisi", istakao je predsednik Vučić i najavio da će se unapređivati i saradnja u oblasti zdravstva i stipendiranja učenika i studenata. 
 
Zvanična poseta predsednika Arapske Republike Egipat

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah al Sisi je izjavio da se nada dobrim rezultatima posete i poželeo još jaču saradnju u svim sferama. 
 
„Pričali smo o politici, obrazovanju i nauci, ali i saradnji poslovnih ljudi, a pogotovo o investicijama i razmeni iskustava u poljoprivredi. Razgovarali smo i o zajedničkim interesima i događajima, šta se dešava u Palestini, Libiji i posebno Ukrajini, kako to sve utiče na svetsku ekonomiju i gde bi naše dve države trebalo zajedno da sarađuju u cilju razvoja ekonomije”, naveo je egipatski predsednik, dodajući da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o borbi protiv klimatskih promena.  
 
Zvanična poseta predsednika Arapske Republike Egipat

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić poručio je egipatskim investitorima, na poslovnom forumu Srbija - Egipat, da su dobrodošli u Srbiju i poželeo privrednicima obe zemlje puno novih fabrika, zajedničkih poslovnih poduhvata i uspeha. On je, obraćajući se predstavnicima tridesetak egipatskih kompanija na forumu, rekao da Srbija ima stabilne javne finansije, da brine o svakom investitoru, da ima dobru i obučenu radnu snagu, kao i da godišnje privuče između 3,2 i 3,5 milijardi evra direktnih stranih investicija, te da će i ove godine preći cifru od tri milijarde uprkos ratu u Ukrajini. 
 
Zvanična poseta predsednika Arapske Republike Egipat

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik al Sisi je istakao da Egipat radi na promeni i osavremenjivanju saradnje sa raznim državama, a da je Srbija veoma uspešna država, koja ima brojne potencijale. 
 
„Srpski privrednici su dobrodošli u Egipat, kao što su i egipatski u Srbiji“, rekao je danas egipatski predsednik al Sisi, obraćajući se na otvaranju poslovnog foruma Srbija - Egipat, te poručio da je srpski uspeh ujedno i egipatski uspeh. 
 
Zvanična poseta predsednika Arapske Republike Egipat

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah al Sisi usvojili su danas Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države kojom je predviđena politička koordinacija u bilateralnim i međunarodnim pitanjima, saradnja u oblastima odbrane i bezbednosti, privredna saradnja na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, saradnja u oblastima poljoprivrede, energije i energetske bezbednosti sa naglaskom na razvoju i diversifikaciji gasnih i drugih energetskih izvora. 
 
Zvanična poseta predsednika Arapske Republike Egipat

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Potpisano je 12 sporazuma o saradnji između dve zemlje: Program saradnje između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipat u oblasti visokog obrazovanja za period 2022-2025. godinu, Izvršni program u oblasti obrazovanja između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipat, Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti poljoprivrede, Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipat za 2022-2025. godinu, Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije Republike Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture Arapske Republike Egipat, Memorandum o razumevanju između Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstva životne sredine Arapske Republike Egipat o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipat o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, Memorandum o razumevanju o saradnji Radio-televizije Srbije (Republika Srbija) i Nacionalne medijske uprave (Arapska Republika Egipat), Memorandum o saradnji između Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, Republika Srbija i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, Arapska Republika Egipat u domenu muzeja, Memorandum o razumevanju o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona – GAFI o jačanju bilateralnih investicionih odnosa, Memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za mala i srednja preduzeća Arapske Republike Egipat i Memorandum o razumevanju između Instituta za standardizaciju Srbije (ISS) i  Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet (EOS) – „Saradnja u oblasti standardizacije i informisanja“.
 
Beograd, 
20. jul 2022. godine 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).