Званична посета председника Арапске Републике Египат

Вести

20.07.2022. - 15:43

Званична посета председника Арапске Републике Египат

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Арапске Републике Египат Абделом Фатахом ал Сисијем, са којим је током првог дана његове званичне посете нашој земљи разговарао о јачању сарадње, инвестицијама и трговини између држава, које негују пријатељске односе још од времена оснивања Покрета несврстаних. Након одржaних састанака, председник Вучић је председнику ал Сисију уручио Орден Републике Србије на ленти за изузетне заслуге у развијању пријатељских односа између Републике Србије и Арапске Републике Египат.

ЗАЈЕДНИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА О УСПОСТАВЉАЊУ СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРСТВА ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И АРАПСКЕ РЕПУБЛИКЕ ЕГИПАТ
 
Председник Вучић је након састанка рекао да му је велика част што Србија има прилику да, после готово четири деценије, угости египатског председника. 
 
"Ова посета за нас има историјски карактер. Неретко волимо да нешто назовемо историјским, али сам сигуран да ће нам продубљивање односа много тога донети у будућности. Уверен сам да су наши данашњи разговори пружили снажан импулс који ће се видети у међународној арени и у најконкретнијим економским областима, али и бројним пројектима које ћемо радити заједно", казао је председник и додао да су разговарали и о ситуацији у свету, у региону Медитерана, Европи и у Украјини. Он је навео и да у области војнотехничке сарадње имамо много тога да понудимо једни другима, да направимо заједничка предузећа и да се ослонимо једни на друге. 
 
"Договорили смо се о веома блиској сарадњи између наших министарстава спољних послова, да у међународним форумима блиско сарађујемо. Поносан сам што после 35 година могу да будем домаћин египатском председнику и уверен сам да ће наша сарадња бити много ближа у будућности, захваљујући и тако великом лидеру као што је председник ал Сиси", истакао је председник Вучић и најавио да ће се унапређивати и сарадња у области здравства и стипендирања ученика и студената. 
 
Званична посета председника Арапске Републике Египат

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах ал Сиси је изјавио да се нада добрим резултатима посете и пожелео још јачу сарадњу у свим сферама. 
 
„Причали смо о политици, образовању и науци, али и сарадњи пословних људи, а поготово о инвестицијама и размени искустава у пољопривреди. Разговарали смо и о заједничким интересима и догађајима, шта се дешава у Палестини, Либији и посебно Украјини, како то све утиче на светску економију и где би наше две државе требало заједно да сарађују у циљу развоја економије”, навео је египатски председник, додајући да је са председником Вучићем разговарао и о борби против климатских промена.  
 
Званична посета председника Арапске Републике Египат

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић поручио је египатским инвеститорима, на пословном форуму Србија - Египат, да су добродошли у Србију и пожелео привредницима обе земље пуно нових фабрика, заједничких пословних подухвата и успеха. Он је, обраћајући се представницима тридесетак египатских компанија на форуму, рекао да Србија има стабилне јавне финансије, да брине о сваком инвеститору, да има добру и обучену радну снагу, као и да годишње привуче између 3,2 и 3,5 милијарди евра директних страних инвестиција, те да ће и ове године прећи цифру од три милијарде упркос рату у Украјини. 
 
Званична посета председника Арапске Републике Египат

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник ал Сиси је истакао да Египат ради на промени и осавремењивању сарадње са разним државама, а да је Србија веома успешна држава, која има бројне потенцијале. 
 
„Српски привредници су добродошли у Египат, као што су и египатски у Србији“, рекао је данас египатски председник ал Сиси, обраћајући се на отварању пословног форума Србија - Египат, те поручио да је српски успех уједно и египатски успех. 
 
Званична посета председника Арапске Републике Египат

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах ал Сиси усвојили су данас Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две државе којом је предвиђена политичка координација у билатералним и међународним питањима, сарадња у областима одбране и безбедности, привредна сарадња на основу споразума о слободној трговини, сарадња у областима пољопривреде, енергије и енергетске безбедности са нагласком на развоју и диверсификацији гасних и других енергетских извора. 
 
Званична посета председника Арапске Републике Египат

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Потписано је 12 споразума о сарадњи између две земље: Програм сарадње између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат у области високог образовања за период 2022-2025. годину, Извршни програм у области образовања између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат, Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат о сарадњи у области пољопривреде, Програм сарадње у области културе и уметности између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат за 2022-2025. годину, Меморандум о разумевању између Филмског центра Србије Републике Србије и Египатског филмског центра Министарства културе Арапске Републике Египат, Меморандум о разумевању између Министарства заштите животне средине Републике Србије и Министарства животне средине Арапске Републике Египат о сарадњи у области заштите животне средине, Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат о међусобном укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша, Меморандум о разумевању о сарадњи Радио-телевизије Србије (Република Србија) и Националне медијске управе (Арапска Република Египат), Меморандум о сарадњи између Музеја афричке уметности у Београду, Република Србија и Националног музеја египатске цивилизације, Арапска Република Египат у домену музеја, Меморандум о разумевању о сарадњи Развојне агенције Србије и Управе слободних зона – ГАФИ о јачању билатералних инвестиционих односа, Меморандум о разумевању између Развојне агенције Србије и Агенције за мала и средња предузећа Арапске Републике Египат и Меморандум о разумевању између Института за стандардизацију Србије (ИСС) и  Египатске организације за стандардизацију и квалитет (ЕОС) – „Сарадња у области стандардизације и информисања“.
 
Београд, 
20. јул 2022. године 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).