Tan2013-10-16_1328686_3.jpg

Vesti

16.10.2013. - 22:40

Zvanična poseta predsednika Hrvatske.

BEOGRAD - Od danas su odnosi Srbije i Hrvatske dobili novu dimenziju - dimenziju stalnog dijaloga i rešavanja otvorenih pitanja, poruka je nakon sastanka dvojice predsednika, Tomislava Nikolića i Ive Josipovića, na kome je najviše bilo reči upravo o problemima koji opterećuju odnose dve države.

 
Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da i on i njegov hrvatski kolega daju punu podršku vladama u rešavanju otvorenih pitanja, unapređenju bilateralne i ekonomske saradnje ističući da je Srbiji stalo do otopljavanja odnosa, pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj.
 
Predsednik Srbije je kao najveće probleme u odnosima dve zemlje naveo pre svega nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma, česte slučajeve ugrožavanja bezbednosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima...
 
On je takođe rekao da postoji izražena pojava etnički motivisanih sukoba i govora mržnje protiv Srba, kao i da u pojedinim županijama, nema škola srpske nacionalne manjine, nego samo na srpskom jeziku, kao i da ne postoji redakcija programa na srpskom, a da problemi opterećuju problemi povratka imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
"Želimo otvoreni i konstruktivni dijalog...Uveren sam da smo napraili iskorak ka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske", poručio je Nikolić i dodao da je važno što Hrvatska podržava Srbiju u procesu evropskih integracija i unapređenju regionalne saradnje.
 
On je rekao da je potrebno definisati vremenski okvir za rešavanje otvorenih pitanja i da međudržavne komisije i radne grupe, koje rade na konkretnim pitanjima treba ubrzano da nastave posao.
 

 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).