Tan2013-10-16_1328686_3.jpg

Вести

16.10.2013. - 22:40

Званична посета председника Хрватске.

БEOГРAД - Oд данас су односи Србиjе и Хрватске добили нову димензиjу - димензиjу сталног диjалога и решавања отворених питања, порука jе након састанка двоjице председника, Tомислава Николића и Иве Jосиповића, на коме jе наjвише било речи управо о проблемима коjи оптерећуjу односе две државе.

 
Николић jе на заjедничкоj конференциjи за новинаре рекао да и он и његов хрватски колега даjу пуну подршку владама у решавању отворених питања, унапређењу билатералне и економске сарадње истичући да jе Србиjи стало до отопљавања односа, пре свега због српске мањине у Хрватскоj.
 
Председник Србиjе jе као наjвеће проблеме у односима две земље навео пре свега немогућност уживања права на употребу српског jезика и писма, честе случаjеве угрожавања безбедности, третирање Срба као окупатора и четника у уџбеницима...
 
Oн jе такође рекао да постоjи изражена поjава етнички мотивисаних сукоба и говора мржње против Срба, као и да у поjединим жупаниjама, нема школа српске националне мањине, него само на српском jезику, као и да не постоjи редакциjа програма на српском, а да проблеми оптерећуjу проблеми повратка имовине Српскоj православноj цркви.
"Желимо отворени и конструктивни диjалог...Уверен сам да смо напраили искорак ка побољшању односа Србиjе и Хрватске", поручио jе Николић и додао да jе важно што Хрватска подржава Србиjу у процесу европских интеграциjа и унапређењу регионалне сарадње.
 
Oн jе рекао да jе потребно дефинисати временски оквир за решавање отворених питања и да међудржавне комисиjе и радне групе, коjе раде на конкретним питањима треба убрзано да наставе посао.
 

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).