Zvanična poseta predsednika NR Kine

Vesti

08.05.2024. - 19:17

Zvanična poseta predsednika Narodne Republike Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, sa kojim je razgovarao o saradnji u skoro svim oblastima, o slobodnoj trgovini, poljoprivredi, industriji, veštačkoj inteligenciji, saradnji u vojnom i bezbednosnom sektoru, kulturi i zdravstvu. Tom prilikom, predsednik Republike Srbije i predsednik Narodne Republike Kine potpisali su Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri. 

Zvanična poseta predsednika NR Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da je Zajednička izjava strateški važan pravac za razvoj bilateralnih odnosa. 
 
“Republika Srbije i Narodna Republika Kina prelaze sa strateških odnosa, na koji smo uspeli da uzdignemo naše bilateralne odnose, na zajedničku budućnost naših dveju zemalja. To je najviši oblik saradnje dveju zemalja i ponosan sam što sam danas, kao predsednik Republike Srbije, mogao da potpišem to. Trebalo bi da podržavamo ideju da je naporan rad najčasnija, najplemenitija, najveća i najlepša vrlina. To su reči predsednika Sija. Mi jesmo zaista naporno radili na našim odnosima, na razvoju naših odnosa“, poručio je predsednik Vučić, dodajući i da je prethodne tri godine Kina naš najveći investitor, a drugi partner u trgovini robama. On je naveo da je naš izvoz u NR Kinu porastao 140 puta u poslednjih 10 godina, dok je trgovinska razmena između naših zemalja u poslednjih 10 godina uvećana osam puta. 
 
Zvanična poseta predsednika NR Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Daćemo sve od sebe da ostanemo lojalni, odgovorni i iskreni prijatelji NR Kine, kao što smo u potpunosti uvereni da će NR Kina uvek čvrsto stajati uz svog prijatelja, Republiku Srbiju. Hvala za svaku vrstu pomoći i podrške. Hvala Vam i za poštovanje koje pokazujete prema našoj zemlji“, istakao je predsednik Vučić, naglasivši da će se Srbija, iako mala zemlja, veoma snažno i hrabro odupirati pokušajima kako revizije istorijskog pamćenja, tako i daljim pritiscima i da će naš otpor biti neuporedivo snažniji nego što je neko mogao da zamisli. On je izrazio zahvalnost predsedniku NR Kine na jasnim stavovima po pitanju Kosova i Metohije i teritorijalnog integriteta Srbije. 
 
Zvanična poseta predsednika NR Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Mi smo danas od predsednika NR Kine mogli da vidimo kako se stvara vizija jedne saradnje. Ugovor o slobodnoj trgovini je ugovor koji garantuje budućnost našoj zemlji i hvala našim kineskim prijateljima na tome“, naveo je predsednik Vučić, istakavši da je vizija sveta, za koju se kineski predsednik zalaže, dala inpiraciju i snagu i našoj zemlji, koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha. 
 
Zvanična poseta predsednika NR Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping zahvalio je na srdačnom dočeku i rekao da je veoma dirnut, kao i da je prijateljstvo dve zemlje obostrano, čelično i iskreno. On je naveo da je u razgovorima sa predsednikom Vučićem postignut značajan konsenzus i da će Srbija biti prva država Evrope sa kojom će izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću. 
 
Zvanična poseta predsednika NR Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Pre osam godina Srbija je postala prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi. Danas, Srbija postaje prva evropska zemlja gde ćemo izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću", poručio je kineski predsednik u obraćanju i dodao da, kao pravi prijatelji i dobri partneri, Kina i Srbija uživaju političko poverenje koje je snažno kao stena.  
 
Zvanična poseta predsednika NR Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Naša praktična saradnja je unapređena, koordinacija je bliska kada je reč o međunarodnim pitanjima i imamo to čelično prijateljstvo koje sve više i više jača. Dogovorili smo se da proširimo stratešku komunikaciju, da usmeravamo ovu zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri. Dve strane čvrsto podržavaju uzajamne interese i zaista imamo snažne političke odnose koje doprinose ovoj zajednici", naglasio je predsednik NR Kine, dodajući da pod rukovodstvom i liderstvom predsednika Vučića, srpska ekonomija i društveni razvoj imaju snažan zamajac i nacionalnu snagu, ali i da se međunarodna pozicija Srbije značajno poboljšala. 
 
Zvanična poseta predsednika NR Kine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Članovi delegacija dveju zemalja, na ceremoniji u Palati Srbija, razmenili su 28 dokumenata, memoranduma o saradnji i razumevanju u oblasti infrastrukture, trgovine, nauke, ekologije, tehnologije, kulture, sporta i  informisanja. 
 
Beograd,
08. maj 2024. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).