Званична посета председника НР Кине

Вести

08.05.2024. - 19:17

Званична посета председника Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга, са којим је разговарао о сарадњи у скоро свим областима, о слободној трговини, пољопривреди, индустрији, вештачкој интелигенцији, сарадњи у војном и безбедносном сектору, култури и здравству. Том приликом, председник Републике Србије и председник Народне Републике Кине потписали су Заједничку изјаву две земље о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери. 

Званична посета председника НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да је Заједничка изјава стратешки важан правац за развој билатералних односа. 
 
“Република Србије и Народна Република Кина прелазе са стратешких односа, на који смо успели да уздигнемо наше билатералне односе, на заједничку будућност наших двеју земаља. То је највиши облик сарадње двеју земаља и поносан сам што сам данас, као председник Републике Србије, могао да потпишем то. Требало би да подржавамо идеју да је напоран рад најчаснија, најплеменитија, највећа и најлепша врлина. То су речи председника Сија. Ми јесмо заиста напорно радили на нашим односима, на развоју наших односа“, поручио је председник Вучић, додајући и да је претходне три године Кина наш највећи инвеститор, а други партнер у трговини робама. Он је навео да је наш извоз у НР Кину порастао 140 пута у последњих 10 година, док је трговинска размена између наших земаља у последњих 10 година увећана осам пута. 
 
Званична посета председника НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Даћемо све од себе да останемо лојални, одговорни и искрени пријатељи НР Кине, као што смо у потпуности уверени да ће НР Кина увек чврсто стајати уз свог пријатеља, Републику Србију. Хвала за сваку врсту помоћи и подршке. Хвала Вам и за поштовање које показујете према нашој земљи“, истакао је председник Вучић, нагласивши да ће се Србија, иако мала земља, веома снажно и храбро одупирати покушајима како ревизије историјског памћења, тако и даљим притисцима и да ће наш отпор бити неупоредиво снажнији него што је неко могао да замисли. Он је изразио захвалност председнику НР Кине на јасним ставовима по питању Косова и Метохије и територијалног интегритета Србије. 
 
Званична посета председника НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Ми смо данас од председника НР Кине могли да видимо како се ствара визија једне сарадње. Уговор о слободној трговини је уговор који гарантује будућност нашој земљи и хвала нашим кинеским пријатељима на томе“, навео је председник Вучић, истакавши да је визија света, за коју се кинески председник залаже, дала инпирацију и снагу и нашој земљи, која данас храбро и поносно корача путем напретка и успеха. 
 
Званична посета председника НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг захвалио је на срдачном дочеку и рекао да је веома дирнут, као и да је пријатељство две земље обострано, челично и искрено. Он је навео да је у разговорима са председником Вучићем постигнут значајан консензус и да ће Србија бити прва држава Европе са којом ће изградити заједницу са заједничком будућношћу. 
 
Званична посета председника НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Пре осам година Србија је постала први свеобухватни стратешки партнер Кине у централној и источној Европи. Данас, Србија постаје прва европска земља где ћемо изградити заједницу са заједничком будућношћу", поручио је кинески председник у обраћању и додао да, као прави пријатељи и добри партнери, Кина и Србија уживају политичко поверење које је снажно као стена.  
 
Званична посета председника НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Наша практична сарадња је унапређена, координација је блиска када је реч о међународним питањима и имамо то челично пријатељство које све више и више јача. Договорили смо се да проширимо стратешку комуникацију, да усмеравамо ову заједницу са заједничком будућношћу у новој ери. Две стране чврсто подржавају узајамне интересе и заиста имамо снажне политичке односе које доприносе овој заједници", нагласио је председник НР Кине, додајући да под руководством и лидерством председника Вучића, српска економија и друштвени развој имају снажан замајац и националну снагу, али и да се међународна позиција Србије значајно побољшала. 
 
Званична посета председника НР Кине

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Чланови делегација двеју земаља, на церемонији у Палати Србија, разменили су 28 докумената, меморандума о сарадњи и разумевању у области инфраструктуре, трговине, науке, екологије, технологије, културе, спорта и  информисања. 
 
Београд,
08. мај 2024. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).