Zvanična poseta predsednika Republike Ugande

Vesti

30.07.2023. - 21:30

Zvanična poseta predsednika Republike Ugande

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Republike Ugande Joveri Kagutu Musevenija, sa kojim je razgovarao o svim važnim pitanjima, ekonomskom povezivanju i većoj privrednoj saradnji dveju zemalja u budućnosti.

Zvanična poseta predsednika Republike Ugande

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Ugande na tome što njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji, kao i principe međunarodnog prava. 
 
„Čast mi je da dočekam još jednog prijatelja Srbije, predsednika Ugande Musevenija. Naši bilateralni odnosi zasnovani su na principima međusobnog uvažavanja i razumevanja, solidarnosti i tradicionalnog prijateljstva, a nadasve na slobodarskom duhu i vrednostima jednakosti i uzajamnog poštovanja koje smo jačali tokom teških vremena u modernoj istoriji naših zemalja. Srbija nastavlja da obnavlja i učvršćuje svoja stara partnerstva, dok sa iskrenim prijateljima gradi nove mostove za budućnost. Mi ćemo se potruditi da dogovore koje smo danas potpisali konkretizujemo na najbolji mogući način. Mnogo sam naučio od predsednika Musevenija o trenutnoj situaciji u Africi i koliko brzo ovaj kontinent danas napreduje. Uganda ima ogromne potencijale, što je i za naše investitore od velikog značaja, a mi ćemo nastaviti zajedno da radimo na dobrobit građana i Ugande i Srbije“, poručio je predsednik Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare i tom prilikom podsetio da je predsednik Ugande bio u Beogradu pre tačno 36 godina, 1987. godine, i da ga je tada primio predsednik Predsedništva SFRJ Lazar Mojsov. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Ugande

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Dotakli smo pitanje konkretne saradnje i pre kraja avgusta delegacija naših eksperata posetiće Ugandu, sa najmanje jednim ili dvoje ministara, da bi razgovarala o poljoprivrednoj, ali i svim drugim sferama saradnje. U odbrani smo već imali saradnju i možemo da je poboljšamo i uvećamo", naveo je predsednik Vučić. On je istakao da je Uganda jedna od četiri najmlađe zemlje na svetu, sa ogromnim potencijalom. 
 
Predsednik je naglasio da je zahvalan na pozivu za Veliki kongres Nesvrstanih, koji će biti održan u januaru 2024. godine u Kampali, dodajući da je to za njega velika čast. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Ugande

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Ugande Joveri Kaguta Museveni izjavio je da je u Beogradu imao veoma korisne razgovore i istakao da je došao u posetu Srbiji kako bi dve zemlje obnovile saradnju. On je podsetio na značaj Pokreta nesvrstanih i naglasio da su jugoslovenska preduzeća, posebno Energoprojekt, izgradila veoma dobru infrastrukturu u Ugandi. 
 
"Nažalost, zbog unutrašnjih problema malo smo izgubili vezu, ali drago mi je da ste stabilna zemlja koja se razvija i ja sam ponovo ovde da obnovimo našu saradnju", zaključio je predsednik Museveni. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Ugande

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Na Srpsko-ugandskom poslovnom susretu, predsednik Vučić je naveo da je za Srbiju strateški važno da ima prisustvo na afričkom kontinentu jer Afriku doživljava kao strateškog partnera u budućnosti, kao i da je upravo zahvaljujući svojim prijateljima iz Afrike i Azije dobila organizaciju EXPO 2027. On je istakao da dve zemlje mogu da ostvare dobru saradnju u IKT sektoru, u oblasti digitalizacije i softverske industrije, gde je Srbija već postigla velike uspehe. 
 
"Postoje ekonomije u Africi koje se oslanjaju na državnu svojinu, ali to nije slučaj u Ugandi, gde su dobrodošli privatni investitori i to garantuje uspeh njene ekonomije. Pozivam srpske privrednike da, uz podršku naše Vlade i Privredne komore, razmotre mogućnosti za ulaganje u Ugandi", rekao je predsednik Vučić. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Ugande

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Tokom zvanične posete predsednika Republike Ugande, potpisana su dva bilateralna dokumenta: 
 
- Memorandum o razumevanju između ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede, stočarstva i ribarstva Republike Ugande o saradnji u oblasti promovisanja klimatski pametno održivih poljoprivrednih praksi, unapređenja prehrambene sigurnosti i podsticanja razmene poljoprivrednih tehnologija;
 
- Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije i Ministarstva za trgovinu, industriju i kooperaciju Republike Ugande.
 
Beograd,
30. jul 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).