Званична посета председника Републике Уганде

Вести

30.07.2023. - 21:30

Званична посета председника Републике Уганде

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас председника Републике Уганде Јовери Кагуту Мусевенија, са којим је разговарао о свим важним питањима, економском повезивању и већој привредној сарадњи двеју земаља у будућности.

Званична посета председника Републике Уганде

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је захвалио председнику Уганде на томе што његова земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије на целој њеној територији, као и принципе међународног права. 
 
„Част ми је да дочекам још једног пријатеља Србије, председника Уганде Мусевенија. Наши билатерални односи засновани су на принципима међусобног уважавања и разумевања, солидарности и традиционалног пријатељства, а надасве на слободарском духу и вредностима једнакости и узајамног поштовања које смо јачали током тешких времена у модерној историји наших земаља. Србија наставља да обнавља и учвршћује своја стара партнерства, док са искреним пријатељима гради нове мостове за будућност. Ми ћемо се потрудити да договоре које смо данас потписали конкретизујемо на најбољи могући начин. Много сам научио од председника Мусевенија о тренутној ситуацији у Африци и колико брзо овај континент данас напредује. Уганда има огромне потенцијале, што је и за наше инвеститоре од великог значаја, а ми ћемо наставити заједно да радимо на добробит грађана и Уганде и Србије“, поручио је председник Вучић на заједничкој конференцији за новинаре и том приликом подсетио да је председник Уганде био у Београду пре тачно 36 година, 1987. године, и да га је тада примио председник Председништва СФРЈ Лазар Мојсов. 
 
Званична посета председника Републике Уганде

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Дотакли смо питање конкретне сарадње и пре краја августа делегација наших експерата посетиће Уганду, са најмање једним или двоје министара, да би разговарала о пољопривредној, али и свим другим сферама сарадње. У одбрани смо већ имали сарадњу и можемо да је побољшамо и увећамо", навео је председник Вучић. Он је истакао да је Уганда једна од четири најмлађе земље на свету, са огромним потенцијалом. 
 
Председник је нагласио да је захвалан на позиву за Велики конгрес Несврстаних, који ће бити одржан у јануару 2024. године у Кампали, додајући да је то за њега велика част. 
 
Званична посета председника Републике Уганде

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Републике Уганде Јовери Кагута Мусевени изјавио је да је у Београду имао веома корисне разговоре и истакао да је дошао у посету Србији како би две земље обновиле сарадњу. Он је подсетио на значај Покрета несврстаних и нагласио да су југословенска предузећа, посебно Енергопројект, изградила веома добру инфраструктуру у Уганди. 
 
"Нажалост, због унутрашњих проблема мало смо изгубили везу, али драго ми је да сте стабилна земља која се развија и ја сам поново овде да обновимо нашу сарадњу", закључио је председник Мусевени. 
 
Званична посета председника Републике Уганде

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
На Српско-угандском пословном сусрету, председник Вучић је навео да је за Србију стратешки важно да има присуство на афричком континенту јер Африку доживљава као стратешког партнера у будућности, као и да је управо захваљујући својим пријатељима из Африке и Азије добила организацију EXPO 2027. Он је истакао да две земље могу да остваре добру сарадњу у ИКТ сектору, у области дигитализације и софтверске индустрије, где је Србија већ постигла велике успехе. 
 
"Постоје економије у Африци које се ослањају на државну својину, али то није случај у Уганди, где су добродошли приватни инвеститори и то гарантује успех њене економије. Позивам српске привреднике да, уз подршку наше Владе и Привредне коморе, размотре могућности за улагање у Уганди", рекао је председник Вучић. 
 
Званична посета председника Републике Уганде

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Током званичне посете председника Републике Уганде, потписана су два билатерална документа: 
 
- Меморандум о разумевању између министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Министарства пољопривреде, сточарства и рибарства Републике Уганде о сарадњи у области промовисања климатски паметно одрживих пољопривредних пракси, унапређења прехрамбене сигурности и подстицања размене пољопривредних технологија;
 
- Меморандум о разумевању између Министарства унутрашње и спољне трговине Републике Србије и Министарства за трговину, индустрију и кооперацију Републике Уганде.
 
Београд,
30. јул 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).