img-20180202-wa00011.jpg

Vesti

02.02.2018. - 11:52

Zvanična poseta Republici Austriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvaničnoj poseti Austriji, na poziv šefa austrijske države Aleksandera van der Belena, dočekan je uz najveće državne počasti u bečkoj palati Hofburg, gde je sedište austrijskog Predsedništva.

Šefa srpske države je ispred Hofburga dočekao njegov austrijski kolega Van der Belen nakon čega su dva predsednika imala sastanak.
 
Predsednik Vučić je sa austrijskim predsednikom razgovarao otvoreno o svim ključnim pitanjima regiona iz kojeg dolazi i naravno Srbije. Zahvalio se na nedvosmislenoj podršci koju Austrija pruža Srbiji na njenom evropskom putu. On je takođe podvukao da su mir i stabilnost ključne reči za ceo Zapadni Balkan i da Srbija ulaže mnogo napora i energije da se očuvaju.
 
"Postoje problemi i nismo bežali od njih ni u razgovorima Beograda i Prištine, koji su jedan od uslova koje je EU stavila pred nas ako želimo priključenje do 2025.“, objasnio je Vučić i rekao da se slaže sa austrijskim kolegom da samo spremnošću na kompromis obe strane, i pogledom u budućnost, a ne u prošlost, postoji nada da se taj zamrznuti konflikt reši.
 
Predsednik Vučić je istovremeno izrazio nadu da u drugim delovima Zapadnog Balkana neće dolaziti do pravljenja bilo kakvih tenzija, jer su mir i stabilnost uslov za ekonomski napredak i samo tako može da se dovede više investitora.
 
On je preneo da su tokom sastanka 01.02.2018. sa austrijskim privrednicima kompanije najavile nove investicije i otvaranje radnih mesta, te da traže školovane inženjere. On je dodao da Srbija ima veliko poverenje u Austriju i da očekuje da će posle Bugarske, koja aktuelno predsedava EU, zvaničan Beč, kao i druge naše komšije, pomoći da se napravi značajan napredak na putu Srbije ka EU. "Znamo da najveći deo zavisi od nas i šta postignemo sa Prištinom“, dodao je Vučić. On je apelovao na Austriju da još snažnije podrži Srbiju na njenom evropskom putu i pomogne da Srbija dalje smanjuje nezaposlenost, jača privredu. "Nije nam namera da uđemo u EU i budemo tamo najsiromašnija zemlja, već želimo da budemo spremni i dokažemo se radom" podvukao je predsednik Vučić podsećajući na uspehe u ekonomskoj oblasti.
Vučić se zahvalio Van der Belenu što je želeo da čuje stavove Srbije, iako Austrija ima drugačiji odnos prema Kosovu, jer je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost.
 
"Zahvalan sam Van der Belenu zbog izgovorene rečenice da, ako želite kompromis i rešenje, ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve. I jedni i drugi moraju da budu pojednako nezadovoljni i zadovoljni kako bi do rešenja došlo", rekao je predsednik Vučić i dodao: "Ako neko bude razumeo da Srbija ima svoje interese i da ne može da bude primoravana i naterana da uvek izlazi u susret svima drugima, a da zauzvrat ništa ne dobija, onda postoji mogućnost za solucijom. Kod mene postoji nada i tračak optimizma da možemo doći do rešenja“, rekao je Vučić i istakao da treba da pokušamo, da budemo hrabri i pitanje Kosova ne ostavljamo našoj deci ili deci naše dece. "Važno je da pronađemo to rešenje, mnogo važnije nego što to nekome u Srbiji danas izgleda“, podvukao je predsednik Vučić dodajući da će Srbija dati sve od sebe da do toga dođe. On je kazao da Austrija treba da podrži poziciju da ne smeju postojati rešenja o kojima se ne sme govoriti, i da ne sme da bude kako je neko propisao, već da se poštuje svaki dogovor koji bi postigli Srbi i Albanci, jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.
 
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen je rekao da veruje da je moguće pronaći rešenje, ako postoji dobra volja na obe strane. On je ukazao da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je Unija već imala negativno iskustvo vezano za problem Slovenije i Hrvatske, kao i za druga otvorena pitanja, koja je "uvezla" prijemom novih članica.
„Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima", poručio je on.
 
Van der Belen je kazao da veruje da će kroz stalni dijalog Beograda i Prištine biti moguće pronaći rešenje.
 
Predsednik Austrije je rekao i da mu je bila velika čast što je mogao u Beču da pozdravi dobrog prijatelja Austrije, predsednika Vučića, te obećao da će zvaničan Beč i dalje podržavati Srbiju u pristupnom procesu EU.
 
Van der Belen je rekao da je Beč, po broju Srba, kako se često kaže, "četvrti najveći grad Srbije", tako da je predsednik Vučić, tokom posete, kao na „domaćem terenu“.
 
Austrija i Srbija, po Van der Belenovim rečima, neguju odnose, koje je okarakterisao kao odlične, dodajući da tako treba i da ostane.
 
„Dve zemlje povezuju istorija i veliki broj građana, a ti dobri odnosi se ispoljavaju u ekonomskoj i saradnji u svim drugim oblastima“, rekao je predsednik Austrije i podsetio da je Austrija najveći direktni investitor u Srbiji i da se trgovinska razmena dobro razvija.
 
"Razgovarali smo o aktuelnim izazovima u EU, pristupnom procesu. Srbija dobro napreduje na tom putu i Austrija je u potpunosti podržava. Podržavaćemo posebno i ove godine, kada u drugoj polovini predsedavamo EU, jer će to biti jedan od naših prioriteta“, najavio je Van der Belen i rekao da nije tajna da su neophodne još neke reforme na srpskoj strani, ali je izrazio uverenje da je moguće ispuniti obaveze u okviru vremenskog roka koji je EK dala do 2025.godine.
 
"Ukoliko sve strane, a tu mislim i na EU, preduzmu odgovarajuće korake, mislim da je taj rok ostvariv“, podvukao je Van der Belen. On je poručio da se protivi da se od jedne zemlje, koja je u pristupnom procesu, traži nešto više od drugih. Naglasio je i da EU mora da obavi i svoje zadatke, jer prijem Srbije same neće biti problem, ali ako pristupe sve zemlje regiona, onda treba reformisati postojeće institucije Unije.
 
Predsednik Srbije sastao se u Beču i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a nakon sastanka je organizovano zajedničko obraćanje medijima.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).