img-20180202-wa00011.jpg

Вести

02.02.2018. - 11:52

Званична посета Републици Аустрији

Председник Србије Александар Вучић, који борави у званичној посети Аустрији, на позив шефа аустријске државе Александера ван дер Белена, дочекан је уз највеће државне почасти у бечкој палати Хофбург, где је седиште аустријског Председништва.

Шефа српске државе је испред Хофбурга дочекао његов аустријски колега Ван дер Белен након чега су два председника имала састанак.
 
Председник Вучић је са аустријским председником разговарао отворено о свим кључним питањима региона из којег долази и наравно Србије. Захвалио се на недвосмисленој подршци коју Аустрија пружа Србији на њеном европском путу. Он је такође подвукао да су мир и стабилност кључне речи за цео Западни Балкан и да Србија улаже много напора и енергије да се очувају.
 
"Постоје проблеми и нисмо бежали од њих ни у разговорима Београда и Приштине, који су један од услова које је ЕУ ставила пред нас ако желимо прикључење до 2025.“, објаснио је Вучић и рекао да се слаже са аустријским колегом да само спремношћу на компромис обе стране, и погледом у будућност, а не у прошлост, постоји нада да се тај замрзнути конфликт реши.
 
Председник Вучић је истовремено изразио наду да у другим деловима Западног Балкана неће долазити до прављења било каквих тензија, јер су мир и стабилност услов за економски напредак и само тако може да се доведе више инвеститора.
 
Он је пренео да су током састанка 01.02.2018. са аустријским привредницима компаније најавиле нове инвестиције и отварање радних места, те да траже школоване инжењере. Он је додао да Србија има велико поверење у Аустрију и да очекује да ће после Бугарске, која актуелно председава ЕУ, званичан Беч, као и друге наше комшије, помоћи да се направи значајан напредак на путу Србије ка ЕУ. "Знамо да највећи део зависи од нас и шта постигнемо са Приштином“, додао је Вучић. Он је апеловао на Аустрију да још снажније подржи Србију на њеном европском путу и помогне да Србија даље смањује незапосленост, јача привреду. "Није нам намера да уђемо у ЕУ и будемо тамо најсиромашнија земља, већ желимо да будемо спремни и докажемо се радом" подвукао је председник Вучић подсећајући на успехе у економској области.
Вучић се захвалио Ван дер Белену што је желео да чује ставове Србије, иако Аустрија има другачији однос према Косову, јер је признала једнострано проглашену независност.
 
"Захвалан сам Ван дер Белену због изговорене реченице да, ако желите компромис и решење, не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све. И једни и други морају да буду поједнако незадовољни и задовољни како би до решења дошло", рекао је председник Вучић и додао: "Ако неко буде разумео да Србија има своје интересе и да не може да буде приморавана и натерана да увек излази у сусрет свима другима, а да заузврат ништа не добија, онда постоји могућност за солуцијом. Код мене постоји нада и трачак оптимизма да можемо доћи до решења“, рекао је Вучић и истакао да треба да покушамо, да будемо храбри и питање Косова не остављамо нашој деци или деци наше деце. "Важно је да пронађемо то решење, много важније него што то некоме у Србији данас изгледа“, подвукао је председник Вучић додајући да ће Србија дати све од себе да до тога дође. Он је казао да Аустрија треба да подржи позицију да не смеју постојати решења о којима се не сме говорити, и да не сме да буде како је неко прописао, већ да се поштује сваки договор који би постигли Срби и Албанци, јер је само то гарант за будућност и безбедност на Западном Балкану.
 
Председник Аустрије Александер ван дер Белен је рекао да верује да је могуће пронаћи решење, ако постоји добра воља на обе стране. Он је указао да постоји велика уздржаност у ЕУ када је реч о нерешеним питањима, јер је Унија већ имала негативно искуство везано за проблем Словеније и Хрватске, као и за друга отворена питања, која је "увезла" пријемом нових чланица.
„Због тога ЕУ нерадо прима нове чланице са нерешеним граничним питањима", поручио је он.
 
Ван дер Белен је казао да верује да ће кроз стални дијалог Београда и Приштине бити могуће пронаћи решење.
 
Председник Аустрије је рекао и да му је била велика част што је могао у Бечу да поздрави доброг пријатеља Аустрије, председника Вучића, те обећао да ће званичан Беч и даље подржавати Србију у приступном процесу ЕУ.
 
Ван дер Белен је рекао да је Беч, по броју Срба, како се често каже, "четврти највећи град Србије", тако да је председник Вучић, током посете, као на „домаћем терену“.
 
Аустрија и Србија, по Ван дер Беленовим речима, негују односе, које је окарактерисао као одличне, додајући да тако треба и да остане.
 
„Две земље повезују историја и велики број грађана, а ти добри односи се испољавају у економској и сарадњи у свим другим областима“, рекао је председник Аустрије и подсетио да је Аустрија највећи директни инвеститор у Србији и да се трговинска размена добро развија.
 
"Разговарали смо о актуелним изазовима у ЕУ, приступном процесу. Србија добро напредује на том путу и Аустрија је у потпуности подржава. Подржаваћемо посебно и ове године, када у другој половини председавамо ЕУ, јер ће то бити један од наших приоритета“, најавио је Ван дер Белен и рекао да није тајна да су неопходне још неке реформе на српској страни, али је изразио уверење да је могуће испунити обавезе у оквиру временског рока који је ЕК дала до 2025.године.
 
"Уколико све стране, а ту мислим и на ЕУ, предузму одговарајуће кораке, мислим да је тај рок остварив“, подвукао је Ван дер Белен. Он је поручио да се противи да се од једне земље, која је у приступном процесу, тражи нешто више од других. Нагласио је и да ЕУ мора да обави и своје задатке, јер пријем Србије саме неће бити проблем, али ако приступе све земље региона, онда треба реформисати постојеће институције Уније.
 
Председник Србије састао се у Бечу и са новим аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, а након састанка је организовано заједничко обраћање медијима.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).