tan2018-2-12_111410485_2.jpg

Vesti

12.02.2018. - 13:48

Zvanična poseta Republici Hrvatskoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi 12. i 13. februara 2018. godine u zvaničnoj poseti Republici Hrvatskoj na poziv predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Zagrebu, na zajedničkoj konferenciji za novinare da će i Srbija i Hrvatska ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima i jedne i druge zemlje.
 
Predsednici Hrvatske posebno je zahvalio na hrabrosti da ga pozove u posetu u trenutku kad odnosi dve zemlje nisu baš u uzlaznoj liniji, uz opasku da je teško naći pitanje oko kojeg ćemo se jednostavno dogovoriti, ali bez toga, istakao je predsednik Vučić neće biti napretka.
 
"Sledeće nedelje ću primiti predstavnike nestalih iz Hrvatske, a mogu da kažem da smo neka mala rešenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gde je tih nekoliko lica stradalo", rekao je Vučić i dodao da su u razgovoru s njegovom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović ponuđene informacije koje će nekim porodicama značiti dosta u otkrivanju gde su njihovi nestali članovi, te je najavio da će dve strane u naredne dve godine pokušati da reše problem granica, a ako ne dođu do rešenja, povodom toga će morati da se ide na međunarodnu arbitražu.
 
Predsednik Vučić je istakao da su razgovarali o pripadnicima manjina kao i šta Srbija može da uradi za hrvatsku manjinu u Srbiju, a Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.
 
To je, podvukao je Vučić, za srpsku stranu od ključnog značaja u odnosima. "Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima da mogu i smeju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje ime i prezime i da će posle sastanka poboljšanje prava srpskog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno", poručio je predsednik Vučić.
 
On je zahvalio predsednici Grabar Kitarović što je primetila da je na osnovu Subotičke deklaracije dobar deo problema Hrvata u Srbiji rešen, a da je on sam za neke od stvari sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji prvi put čuo.
 
Podsetio je i da je rešeno pitanje asfaltiranja u Subotici i Tavankutu, muzičkog odeljenja u Bačkom Monoštoru, pitanje kuće Bana Jelačića. "Ono što smo mogli od konkretnih stvari smo rešili, hoćemo da se ponosimo rešavanjem problema hrvatske nacionalne manjine u Srbiji", poručio je predsednik Vučić.
 
„Uložićemo i u verske objekte, a bilo je razgovora sa nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, koji ima određene ideje kako dodatno da pomognemo i sa tim nemamo ama baš nikakav problem", istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da se sa srpskim predsednikom dogovorila da preporuče vladama dve zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dve godine. "Ukoliko ne bude rešenja, dogovorićemo se da idemo na međunarodnu arbitražu", rekla je hrvatska predsednica.
 
Ona je zahvalila Vučiću na konkretnim potezima, kako njegovim, tako i Vlade Srbije, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji. "U mnogim otvorenim pitanjima nismo se saglasili, u nekim smo se približili, a u nekim ćemo se u budućnosti približiti", rekla je hrvatska predsednica.
 
Kad je reč o evropskom putu Srbije Grabar Kitarović je naglasila da Hrvatska podržava članstvo Srbije u EU, kao i da je Hrvatska spremna da Srbiji pruži političku i tehničku pomoć na evropskom putu.
 
"Razgovarali smo i o konkretnim projektima, kako iskoristiti zajedničke fondove EU da bi unapredili standard života građana. Jedan od projekata koji predlažemo je da se ubrza železnička pruga, to jest obnova pruge od Zagreba, preko Viknovaca, Tovarnika i Šida do Beograda. Ako je ne modernizujemo, teretni i sav drugi saobraćaj će zaobići posebno Hrvatsku", naglasila je predsednica Hrvatske.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).