tan2018-2-12_111410485_2.jpg

Вести

12.02.2018. - 13:48

Званична посета Републици Хрватској

Председник Републике Србије Александар Вучић борави 12. и 13. фебруара 2018. године у званичној посети Републици Хрватској на позив председнице Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Загребу, на заједничкој конференцији за новинаре да ће и Србија и Хрватска убудуће морати да разговарају и имају боље односе, без обзира колико то не желе сви у политичким системима и једне и друге земље.
 
Председници Хрватске посебно је захвалио на храбрости да га позове у посету у тренутку кад односи две земље нису баш у узлазној линији, уз опаску да је тешко наћи питање око којег ћемо се једноставно договорити, али без тога, истакао је председник Вучић неће бити напретка.
 
"Следеће недеље ћу примити представнике несталих из Хрватске, а могу да кажем да смо нека мала решења неким људима могли већ данас да донесемо, да знају где је тих неколико лица страдало", рекао је Вучић и додао да су у разговору с његовом колегиницом Колиндом Грабар Китаровић понуђене информације које ће неким породицама значити доста у откривању где су њихови нестали чланови, те је најавио да ће две стране у наредне две године покушати да реше проблем граница, а ако не дођу до решења, поводом тога ће морати да се иде на међународну арбитражу.
 
Председник Вучић је истакао да су разговарали о припадницима мањина као и шта Србија може да уради за хрватску мањину у Србију, а Хрватска за српску заједницу у Хрватској.
 
То је, подвукао је Вучић, за српску страну од кључног значаја у односима. "Надамо се и очекујемо од Хрватске да помогне Србима да могу и смеју да се изјашњавају као Срби, да поносно чувају своје име и презиме и да ће после састанка побољшање права српског народа бити на дневном реду и да ће бити много тога учињено", поручио је председник Вучић.
 
Он је захвалио председници Грабар Китаровић што је приметила да је на основу Суботичке декларације добар део проблема Хрвата у Србији решен, а да је он сам за неке од ствари са којима се суочавају припадници хрватског народа у Србији први пут чуо.
 
Подсетио је и да је решено питање асфалтирања у Суботици и Таванкуту, музичког одељења у Бачком Моноштору, питање куће Бана Јелачића. "Оно што смо могли од конкретних ствари смо решили, хоћемо да се поносимо решавањем проблема хрватске националне мањине у Србији", поручио је председник Вучић.
 
„Уложићемо и у верске објекте, а било је разговора са надбискупом Станиславом Хочеваром, који има одређене идеје како додатно да помогнемо и са тим немамо ама баш никакав проблем", истакао је председник Вучић.
 
Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас да се са српским председником договорила да препоруче владама две земље да наставе преговоре о граници у наредне две године. "Уколико не буде решења, договорићемо се да идемо на међународну арбитражу", рекла је хрватска председница.
 
Она је захвалила Вучићу на конкретним потезима, како његовим, тако и Владе Србије, за финансијску помоћ хрватској заједници у Србији. "У многим отвореним питањима нисмо се сагласили, у неким смо се приближили, а у неким ћемо се у будућности приближити", рекла је хрватска председница.
 
Кад је реч о европском путу Србије Грабар Китаровић је нагласила да Хрватска подржава чланство Србије у ЕУ, као и да је Хрватска спремна да Србији пружи политичку и техничку помоћ на европском путу.
 
"Разговарали смо и о конкретним пројектима, како искористити заједничке фондове ЕУ да би унапредили стандард живота грађана. Један од пројеката који предлажемо је да се убрза железничка пруга, то јест обнова пруге од Загреба, преко Викноваца, Товарника и Шида до Београда. Ако је не модернизујемо, теретни и сав други саобраћај ће заобићи посебно Хрватску", нагласила је председница Хрватске.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).