Saopštenja

03.10.2019. - 07:00

Čestitka predsedniku i kancelarki Savezne Republike Nemačke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Savezne Republike Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru i kancelarki Angeli Merkel, u kojoj se kaže:

“Primite iskrene čestitke povodom Dana nemačkog ujedinjenja, uz najbolje želje za napredak Vaše zemlje i dobrobit njenih građana.
 
Uveren sam da će nemačka država, koja je hrabrim odlukama i mudrim rešenjima svojih lidera uvek znala da nadvlada velike izazove, nastaviti da niže uspehe na kojima se temelji i blagostanje Evropske unije, u kojoj i Srbija želi da dobije mesto.
 
Srbija će uvek biti iskren prijatelj i pouzdan partner Nemačkoj, kako kroz svoje napore da primeni evropske vrednosti, postane uređena i uspešna zemlja i zasluži članstvo u Evropskoj uniji, tako i kroz zalaganje da, politikom mira i saradnje, održi stabilnost u regionu, a koju značajno pomaže Berlinski proces.  
 
Stalo nam je do stabilnosti na Zapadnom Balkanu, jer je ona uslov svakog napretka regiona, a pre svega ekonomskog razvoja Srbije. Želim i ovom prilikom da istaknem da razvoj srpske ekonomije velikim delom počiva na nemačkim investicijama i dobrom poslovanju nemačkih kompanija, koje u našoj zemlji zapošljavaju oko 60.000 radnika. Verujem da je snažan zamah naše ekonomske saradnje rezultat i većeg ugleda Srbije u Nemačkoj, kao i međusobnog poverenja, zbog kojeg su naši bilateralni odnosi na najvišem nivou u istoriji.
 
Veliki nemački pisac Gete se još davno divio likovima u srpskoj epskoj književnosti, koji, kako je govorio, zaslužuju poštovanje „zbog vernosti sebi i neodstupanja od svoje vere u ideje i zaveštanja predaka“. I današnja Srbija je verna idejama – idejama mira, stabilnosti, saradnje, ekonomskog prosperiteta i napretka na evropskom putu i uvek možete da se oslonite na našu pouzdanost u njihovom ostvarivanju.
 
Uz srdačne podrave i iskrenu želju da Vas ugostimo u Srbiji, primite  izraze dubokog uvažavanja”, navodi se u čestitki predsednika Vučića.
 
Beograd,
3. oktobar 2019. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).