Saopštenja

13.05.2024. - 12:31

Pismo zahvalnosti predsednika Narodne Republike Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo zahvalnosti predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, u kojem se kaže:

„Poštovani gospodine predsedniče,
 
Povodom uspešnog završetka državne posete Republici Srbiji, želim u ime svih članova kineske delegacije, kao i u moje i ime moje supruge, da izrazim iskrenu zahvalnost Vama i Vašoj supruzi gospođi Tamari Vučić, kao i vladi i narodu Srbije na toplom i prijateljskom prijemu, kao i pažljivom i promišljenom aranžmanu.
 
Pod našim zajedničkim rukovodstvom, kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo svestrano napreduje na novi nivo. Naše dve zemlje uzajamno čvrsto podržavaju vitalne interese i značajne brige, beleže međusobno političko poverenje, solidno unapređenje praktične saradnje, kao i čelično prijateljstvo koje sa vremenom postaje sve čvršće, donoseći opipljive koristi narodima dve zemlje, dajući snažan impuls sopstvenoj modernizaciji i nacionalnom podmlađivanju.
 
Tokom posete, duboko smo razmenili mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, te smo postigli niz važnih konsenzusa. Naše dve zemlje su zajedno proglasile izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su naši bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu, što će ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije.
 
Pokazali ste čvrstu posvećenost samostalnosti i samoosnaživanju Srbije, kao i dalekovidost što se dosledno zalažete za razvoj kinesko-sprskih prijateljskih odnosa. Ja to visoko cenim i spreman sam da sa Vama nastavim da održavam strateške komunikacije i redovne kontakte.
 
Pod novom situacijom, kinesko-srpski odnosi već stoje na novoj i višoj istorijskoj polaznoj tački i suočavaju se sa važnim strateškim prilikama i širokim razvojnim perspektivama. Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa, te sam spreman da zajedno sa Vama ulažem napore da unapređujemo izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri sa neprekidnim novim rezultatima, doprinosimo više blagostanju narodima dve zemlje, dajući novi i veći doprinos svetskom miru i napretku, kao i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo!
 
Želim velikoj Srbiji prosperitet, a narodu sreću i blagostanje!
Želim Vama i Vašoj supruzi dobro zdravlje i sve najbolje!“, navodi se u pismu zahvalnosti predsednika NR Kine Si Đinpinga.
 
Beograd,
13. maj 2024. godine
 
 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).