Саопштења

13.05.2024. - 12:31

Писмо захвалности председника Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је писмо захвалности председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга, у којем се каже:

„Поштовани господине председниче,
 
Поводом успешног завршетка државне посете Републици Србији, желим у име свих чланова кинеске делегације, као и у моје и име моје супруге, да изразим искрену захвалност Вама и Вашој супрузи госпођи Тамари Вучић, као и влади и народу Србије на топлом и пријатељском пријему, као и пажљивом и промишљеном аранжману.
 
Под нашим заједничким руководством, кинеско-српско свеобухватно стратешко партнерство свестрано напредује на нови ниво. Наше две земље узајамно чврсто подржавају виталне интересе и значајне бриге, бележе међусобно политичко поверење, солидно унапређење практичне сарадње, као и челично пријатељство које са временом постаје све чвршће, доносећи опипљиве користи народима две земље, дајући снажан импулс сопственој модернизацији и националном подмлађивању.
 
Током посете, дубоко смо разменили мишљења о билатералним односима и међународним и регионалним питањима од заједничког интереса, те смо постигли низ важних консензуса. Наше две земље су заједно прогласиле изградњу заједнице Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери, чиме су наши билатерални односи подигнути на нову историјску висину, што ће убризгавати нови снажан подстицај вечном пријатељству, узајамном подржавању и блиској сарадњи Кине и Србије.
 
Показали сте чврсту посвећеност самосталности и самооснаживању Србије, као и далековидост што се доследно залажете за развој кинеско-спрских пријатељских односа. Ја то високо ценим и спреман сам да са Вама наставим да одржавам стратешке комуникације и редовне контакте.
 
Под новом ситуацијом, кинеско-српски односи већ стоје на новој и вишој историјској полазној тачки и суочавају се са важним стратешким приликама и широким развојним перспективама. Придајем велики значај развоју кинеско-српских односа, те сам спреман да заједно са Вама улажем напоре да унапређујемо изградњу заједнице Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери са непрекидним новим резултатима, доприносимо више благостању народима две земље, дајући нови и већи допринос светском миру и напретку, као и изградњи заједнице са заједничком будућношћу за човечанство!
 
Желим великој Србији просперитет, а народу срећу и благостање!
Желим Вама и Вашој супрузи добро здравље и све најбоље!“, наводи се у писму захвалности председника НР Кине Си Ђинпинга.
 
Београд,
13. мај 2024. године
 
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).