tan2017-2-8_10039923_0.jpg

Saopštenja

08.02.2017. - 00:00

Predsednik Nikolić sa predsednikom Skupštine Madagaskara

Beograd, 08. februar 2017. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Skupštine Madagaskara Žan Maksom Rakotomamonđijem.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je konstatovao da Srbija obnavlja prijateljstva iz perioda nesvrstanih i da, bez obzira na faze kroz koje je prolazila u smislu ideologije i državnog uređenja, nikada nije prekidala iskrena prijateljstva, među kojima Madagaskar zauzima visoko mesto. Parlamentarna saradnja je veoma važna i doprinosi širenju spektra ukupnih odnosa dve zemlje, dodao je predsednik Srbije. „Mi posebno cenimo činjenicu da je Vaša zemlja zadržala principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i pokazala velikom delu međunarodne zajednice kako se poštuju međunarodno pravo i univerzalni principi“, podvukao je predsednik Srbije. On je izrazio privrženost Srbije učvršćivanju odnosa sa Madagaskarom i jačanje saradnje u regionalnim i međunarodnim organizacijama. „Uskoro nam predstoji još jedna bitka da Kosovo ne postane član Uneska i da oni koji su 2004. godine rušili srpske svetinje ne dobiju pravo da se o njima staraju. Bilo bi nedopustivo i pogubno da se takav presedan dogodi, ne samo za hrišćanski svet, već i za čitavu civilizaciju“, konstatovao je predsednik Srbije. Predsednik Nikolić je izneo stav da Srbija ostaje privržena punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, međutim, ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije. „Mi učestvujemo u dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, koja uvek drži prištinsku stranu i naša pozicija je veoma teška. Bez obzira na to koliko želimo mir i stabilnost, postoje stvari koje nikada nećemo prihvatiti“, naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik Skupštine Madagaskara Žan Maks Rakotomamonđi je istakao da je prijateljstvo dve zemlje istorijsko i konstatovao da postoji očigledna potreba jačanja i intenziviranja bilateralne saradnje. Jačanje saradnje dva parlamenta, a posebno ekonomske saradnje, doprineće jačanju naših bratskih i prijateljskih odnosa, naglasio je Rakotomamonđi. „Međusobni dogovori i razgovori i uspostavljanje razumevanja su važni kako bi se glas Srbije i glas Madagaskara snažnije čuo u regionalnim i međunarodnim organizacijama“, rekao je predsednik Skupštine Madagaskara. On je podvukao da je hrabrost srpskog naroda i dostojanstveno i mudro rukovodstvo predsednika i premijera u diplomatskim odnosima postalo veoma poznato: „Vi ste poznati kao Balkanski tigar zato što niste poklekli ni pod najtežim pritiscima, ostali uspravni i niste prihvatili nasilne promene. To je primer za čitav svet“, naglasio je Rakotomamonđi. On je potvrdio da Madagaskar ostaje na stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.