tan2017-2-8_10039923_0.jpg

Саопштења

08.02.2017. - 00:00

Председник Николић са председником Скупштине Мадагаскара

Београд, 08. фебруар 2017. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са председником Скупштине Мадагаскара Жан Максом Ракотомамонђијем.

Председник Републике Србије Томислав Николић је констатовао да Србија обнавља пријатељства из периода несврстаних и да, без обзира на фазе кроз које је пролазила у смислу идеологије и државног уређења, никада није прекидала искрена пријатељства, међу којима Мадагаскар заузима високо место. Парламентарна сарадња је веома важна и доприноси ширењу спектра укупних односа две земље, додао је председник Србије. „Ми посебно ценимо чињеницу да је Ваша земља задржала принципијелан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и показала великом делу међународне заједнице како се поштују међународно право и универзални принципи“, подвукао је председник Србије. Он је изразио приврженост Србије учвршћивању односа са Мадагаскаром и јачање сарадње у регионалним и међународним организацијама. „Ускоро нам предстоји још једна битка да Косово не постане члан Унеска и да они који су 2004. године рушили српске светиње не добију право да се о њима старају. Било би недопустиво и погубно да се такав преседан догоди, не само за хришћански свет, већ и за читаву цивилизацију“, констатовао је председник Србије. Председник Николић је изнео став да Србија остаје привржена пуноправном чланству у Европској унији, међутим, не по цену признавања Косова и Метохије. „Ми учествујемо у дијалогу са Приштином под покровитељством ЕУ, која увек држи приштинску страну и наша позиција је веома тешка. Без обзира на то колико желимо мир и стабилност, постоје ствари које никада нећемо прихватити“, нагласио је председник Србије.

Председник Скупштине Мадагаскара Жан Макс Ракотомамонђи је истакао да је пријатељство две земље историјско и констатовао да постоји очигледна потреба јачања и интензивирања билатералне сарадње. Јачање сарадње два парламента, а посебно економске сарадње, допринеће јачању наших братских и пријатељских односа, нагласио је Ракотомамонђи. „Међусобни договори и разговори и успостављање разумевања су важни како би се глас Србије и глас Мадагаскара снажније чуо у регионалним и међународним организацијама“, рекао је председник Скупштине Мадагаскара. Он је подвукао да је храброст српског народа и достојанствено и мудро руководство председника и премијера у дипломатским односима постало веома познато: „Ви сте познати као Балкански тигар зато што нисте поклекли ни под најтежим притисцима, остали усправни и нисте прихватили насилне промене. То је пример за читав свет“, нагласио је Ракотомамонђи. Он је потврдио да Мадагаскар остаје на ставу о непризнавању независности Косова.

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.