Predsednik Srbije sastao se sa ministrom inostranih i evropskih poslova Republike Slovačke i vršiocem dužnosti predsednika OEBS

17.10.2019. - 12:20

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike i predsedavajućeg OEBS-u Miroslava Lajčaka.

Predsednik Vučić je izrazio veliku zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije i upozorio da Priština jednostranim i provokativnim aktima izaziva napetost i pogoršanje bezbednosne situacije. On je ministru Lajčaku posebno ukazao na manipulacije sa navodnim trovanjem prilikom prebrojavanja glasačkih listića i to isključivo kosmetskih Albanaca, upitavši koji je to otrov koji deluje na nacionalnoj osnovi i zatraživši da se sprovede sveobuhvatna istraga.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost što Slovačka, uprkos pritiscima, istrajava na principijelnom stavu da ne prizna tzv. Kosovo. Imajući u vidu i predsedavanje Slovačke OEBS-u, on je naglasio da je veoma važno da ta organizacija sačuva statusno neutralan pristup, posebno u radu njihove Misije na Kosovu i Metohiji.

Šef slovačke diplomatije Lajčak je rekao da je Zapadni Balkan u fokusu predsedavanja Slovačke OEBS-u i da sa velikom pažnjom prati situaciju na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić i ministar Lajčak su se saglasili da su odnosi dveju zemalja veoma dobri i da intenzivan politički dijalog doprinosi i napretku ekonomske saradnje.

VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,

17. oktobar 2019. godine

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.