Председник Србије састао се са министром иностраних и европских послова Републике Словачке и вршиоцем дужности председника ОЕБС

Саопштења

17.10.2019. - 12:20

Председник Србије састао се са министром иностраних и европских послова Републике Словачке и вршиоцем дужности председника ОЕБС

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних и европских послова Словачке Републике и председавајућег ОЕБС-у Мирослава Лајчака.

Председник Вучић је изразио велику забринутост због дешавања на северу Косова и Метохије и упозорио да Приштина једностраним и провокативним актима изазива напетост и погоршање безбедносне ситуације. Он је министру Лајчаку посебно указао на манипулације са наводним тровањем приликом пребројавања гласачких листића и то искључиво косметских Албанаца, упитавши који је то отров који делује на националној основи и затраживши да се спроведе свеобухватна истрага.
 
Председник Вучић је изразио захвалност што Словачка, упркос притисцима, истрајава на принципијелном ставу да не призна тзв. Косово. Имајући у виду и председавање Словачке ОЕБС-у, он је нагласио да је веома важно да та организација сачува статусно неутралан приступ, посебно у раду њихове Мисије на Косову и Метохији.
 
Шеф словачке дипломатије Лајчак је рекао да је Западни Балкан у фокусу председавања Словачке ОЕБС-у и да са великом пажњом прати ситуацију на Косову и Метохији.
 
Председник Вучић и министар Лајчак су се сагласили да су односи двеју земаља веома добри и да интензиван политички дијалог доприноси и напретку економске сарадње.
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,

17. октобар 2019. године

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.