Sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Gvatemale

06.09.2019. - 10:30

Predsednik Vučić sastao se sa ministarkom spoljnih poslova Gvatemale

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministarku spoljnih poslova Republike Gvatemale Sandru Hovel Polanko i rekao da njenu zemlju smatramo istinskim prijateljem, kao i to da su odnosi Srbije i Gvatemale prožeti međusobnim razumevanjem, uvažavanjem i podrškom po najvažnijim pitanjima.

"Snaga našeg prijateljstva ogleda se i u tome što od danas jedna ulica u Beogradu nosi ime čuvenog gvatemalskog Nobelovca Migela Anhela Asturijasa, kao što i naš Nobelovac Ivo Andrić ima svoju ulicu u prestonici Gvatemale", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je zahvalio na čvrstoj podršci Gvatemale teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na aktivnoj pomoći u međunarodnim organizacijama po tom pitanju.

Ministarka Hovel Polanko je prenela pozdrave sadašnjeg predsednika Gvatemale Moralesa, kao i izabranog predsednika Đamateija Falje, rekavši da njena zemlja neće menjati svoj stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je Gvatemala prijatelj svojim prijateljima i saveznik svojim saveznicima.

Dvoje sagovornika su izrazili očekivanje da će dokumenti koji će biti potpisani tokom ove posete uticati na zbližavanje dveju zemalja i pomoći da razvijemo raznovrsnu saradnju, jer postoji mnogo neiskorišćenih mogućnosti, ne samo u privredi, već i oblastima poljoprivrede, kulture i obrazovanja.

Predsednik Vučić je rekao da snažno podržava razvoj kulturne i obrazovne saradnje, uključujući razmenu studenata, stručnjaka i istraživača, jer se tako narodi bolje razumeju i zbližavaju. Zato je podsetio na mogućnost za stipendiranje studenata iz Gvatemale u okviru programa „Svet u Srbiji“.

VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
6. septembar 2019.

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.