Састанак са министарком спољних послова Гватемале

06.09.2019. - 10:30

Председник Вучић састао се са министарком спољних послова Гватемале

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министарку спољних послова Републике Гватемале Сандру Ховел Поланко и рекао да њену земљу сматрамо истинским пријатељем, као и то да су односи Србије и Гватемале прожети међусобним разумевањем, уважавањем и подршком по најважнијим питањима.

"Снага нашег пријатељства огледа се и у томе што од данас једна улица у Београду носи име чувеног гватемалског Нобеловца Мигела Анхела Астуријаса, као што и наш Нобеловац Иво Андрић има своју улицу у престоници Гватемале", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио на чврстој подршци Гватемале територијалном интегритету и суверенитету Србије непризнавањем једнострано проглашене независности Косова, као и на активној помоћи у међународним организацијама по том питању.

Министарка Ховел Поланко је пренела поздраве садашњег председника Гватемале Моралеса, као и изабраног председника Ђаматеија Фаље, рекавши да њена земља неће мењати свој став по питању једнострано проглашене независности Косова, јер је Гватемала пријатељ својим пријатељима и савезник својим савезницима.

Двоје саговорника су изразили очекивање да ће документи који ће бити потписани током ове посете утицати на зближавање двеју земаља и помоћи да развијемо разноврсну сарадњу, јер постоји много неискоришћених могућности, не само у привреди, већ и областима пољопривреде, културе и образовања.

Председник Вучић је рекао да снажно подржава развој културне и образовне сарадње, укључујући размену студената, стручњака и истраживача, јер се тако народи боље разумеју и зближавају. Зато је подсетио на могућност за стипендирање студената из Гватемале у оквиру програма „Свет у Србији“.

ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
6. септембар 2019.
Подели

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.