Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Kraljevine Lesoto

Saopštenja

21.10.2019. - 14:12

Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Kraljevine Lesoto

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednika Vlade Kraljevine Lesoto Tomasa Tabanea i izrazio zadovoljstvo što je politički dijalog Srbije i Lesota intenziviran, kako to i priliči dvema prijateljskim zemljama.

Predsednik Vučić je zahvalio premijeru Tabaneu na podršci Lesota teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, pokazanu odlukom da prošle godine povuče priznanje tzv. Kosova, dodavši da se nada da će ta podrška i dalje biti izražena u međunarodnim organizacijama. Premijer Tabane je rekao da je podrška Lesota Srbiji bezuslovna, opredeljena poštovanjem odluka UN.
 
Predsednik Vučić je rekao da Srbija, prema Lesotu i drugim afričkim zemljama, baštini nekadašnju jugoslovensku politiku prijateljstva. On je, s tim u vezi, podsetio na to da je 25. maj proglašen za Dan prijateljstva sa narodima Afrike, kako bi Srbija i na taj način pokazala spremnost da jača političke, ekonomske, kulturne i druge veze sa afričkim zemljama.
 
Dvojica sagovornika su razmotrili moguće oblasti saradnje Srbije i Lesota u skladu sa prioritetima obeju zemalja, te je ustanovljeno da najveće mogućnosti postoje u poljoprivredi, rudarstvu i turizmu, kao i u oblasti odbrane. Takođe su razmotrene mogućnosti za pružanje medicinske i humanitarne pomoći ranjivim grupama stanovnika Lesota.
 
Kada je reč o saradnji u oblasti obrazovanja, predsednik Vučić je izrazio spremnost da za studente iz Lesota budu obezbeđene stipendije za školovanje u našoj zemlji u okviru programa "Srbija i svet".
 
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,

21. oktobar 2019. godine

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.