Председник Вучић састао се са председником Владе Краљевине Лесото

21.10.2019. - 14:12

Председник Вучић састао се са председником Владе Краљевине Лесото

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас председника Владе Краљевине Лесото Томаса Табанеа и изразио задовољство што је политички дијалог Србије и Лесота интензивиран, како то и приличи двема пријатељским земљама.

Председник Вучић је захвалио премијеру Табанеу на подршци Лесота територијалном интегритету и суверенитету Србије, показану одлуком да прошле године повуче признање тзв. Косова, додавши да се нада да ће та подршка и даље бити изражена у међународним организацијама. Премијер Табане је рекао да је подршка Лесота Србији безусловна, опредељена поштовањем одлука УН.

Председник Вучић је рекао да Србија, према Лесоту и другим афричким земљама, баштини некадашњу југословенску политику пријатељства. Он је, с тим у вези, подсетио на то да је 25. мај проглашен за Дан пријатељства са народима Африке, како би Србија и на тај начин показала спремност да јача политичке, економске, културне и друге везе са афричким земљама.

Двојица саговорника су размотрили могуће области сарадње Србије и Лесота у складу са приоритетима обеју земаља, те је установљено да највеће могућности постоје у пољопривреди, рударству и туризму, као и у области одбране. Такође су размотрене могућности за пружање медицинске и хуманитарне помоћи рањивим групама становника Лесота.

Када је реч о сарадњи у области образовања, председник Вучић је изразио спремност да за студенте из Лесота буду обезбеђене стипендије за школовање у нашој земљи у оквиру програма "Србија и свет".

ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

21. октобар 2019. године