Sastanak sa direktorom stalnog Sekretarijata Transportne zajednice

Saopštenja

12.01.2021. - 11:25

Sastanak sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, sa kojim je razgovarao o razvoju regionalne transportne mreže i saobraćajnom povezivanju Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, koje bi donelo brojne prednosti za građane i kompanije.

Direktor Zakonjšek je predstavio prioritete rada Transportne zajednice, čiji Stalni sekretarijat ima sedište u Beogradu, a koji se odnose na povezivanje saobraćajne infrastrukture u transevropsku mrežu, bezbednost saobraćaja, primenu evropskog zakonodavstva i standarda u oblasti saobraćaja, koja podrazumeva i digitalizaciju i ekološko unapređenje, brži protok robe na granicama uspostavljanjem zajedničke kontrole, kao i oživljavanje železničkog i plovnog transporta.
 
Predsednik Vučić je zamolio direktora Zakonjšeka da pomogne u uspostavljanju Zelenih koridora na granicama Zapadnog Balkana i Evropske unije, odnosno uklanjanju barijera radi bržeg protoka robe, po ugledu na Zelene koridore koji su uspostavljeni između partnera na Zapadnom Balkanu u vanrednim okolnostima pandemije Kovid-19. On je naglasio da je za Srbiju važno da se ova inicijativa primeni, pre svega, na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, gde su višečasovna zadržavanja najduža.
 
Predsednik Vučić je izdvojio projekte koji bi bili prioritetni i zamolio za ubrzanje procedura za realizaciju auto-puta Niš – Priština.
 
Ugovor o osnivanju Transportne zajednice potpisan je na Samitu Berlinskog procesa u Trstu 2017. godine.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
12. januar 2021. godine

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.