Састанак са директором сталног Секретаријата Транспортне заједнице

Саопштења

12.01.2021. - 11:25

Састанак са директором Сталног секретаријата Транспортне заједнице

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас директора Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матеја Закоњшека, са којим је разговарао о развоју регионалне транспортне мреже и саобраћајном повезивању Западног Балкана са Европском унијом, које би донело бројне предности за грађане и компаније.

Директор Закоњшек је представио приоритете рада Транспортне заједнице, чији Стални секретаријат има седиште у Београду, а који се односе на повезивање саобраћајне инфраструктуре у трансевропску мрежу, безбедност саобраћаја, примену европског законодавства и стандарда у области саобраћаја, која подразумева и дигитализацију и еколошко унапређење, бржи проток робе на границама успостављањем заједничке контроле, као и оживљавање железничког и пловног транспорта.
 
Председник Вучић је замолио директора Закоњшека да помогне у успостављању Зелених коридора на границама Западног Балкана и Европске уније, односно уклањању баријера ради бржег протока робе, по угледу на Зелене коридоре који су успостављени између партнера на Западном Балкану у ванредним околностима пандемије Ковид-19. Он је нагласио да је за Србију важно да се ова иницијатива примени, пре свега, на границама са Хрватском и Мађарском, где су вишечасовна задржавања најдужа.
 
Председник Вучић је издвојио пројекте који би били приоритетни и замолио за убрзање процедура за реализацију ауто-пута Ниш – Приштина.
 
Уговор о оснивању Транспортне заједнице потписан је на Самиту Берлинског процеса у Трсту 2017. године.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
12. јануар 2021. године

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.