Sastanak sa komandantom američkih vojnih snaga u Evropi

17.07.2019. - 11:20

Sastanak sa komandantom američkih vojnih snaga u Evropi

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu i komandanta evropske komande američkih snaga generala Toda Voltersa i izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da su međunarodne mirovne snage na Kosovu i Metohiji pod vođstvom NATO garant bezbednosti srpskog naroda na KiM. Zato je zatražio da načelnik Generalštaba Vojske Srbije u svakom trenutku može da stupi u kontakt sa komandantom KFOR i istovremeno prihvatio da vrh naše Vojske bude na raspolaganju za komunikacije sa KFOR. „Dobra komunikacija između Vojske Srbije i KFOR je važna kako bi, bez oklevanja, bila predupređena svaka krizna situacija na Kosovu i Metohiji. To predstavlja garant bezbednosti srpskog naroda na KiM“, rekao je predsednik Vučić.

General Volters je prihvatio da u svakom trenutku, bez odlaganja, postoji mogućnost međusobne komunikacije, jer je to važno za očuvanje stabilnosti u regionu kao jednog od stubova globalne stabilnosti. On je potvrdio da će KFOR i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na KiM. General Volters je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Predsednik Vučić je rekao da je saradnja Vojske Srbije sa NATO, u okviru programa Partnerstvo za mir, u zajedničkom interesu i izrazio nadu da će ona biti unapređena sa ciljem izgradnje kapaciteta za doprinos međunarodnom miru. S tim u vezi, predsednik Vučić je naglasio da je usaglašen novi ciklus Individualnog akcionog plana partnerstva.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
17. jul 2019.

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.