Састанак са командантом америчких војних снага у Европи

17.07.2019. - 11:20

Састанак са командантом америчких војних снага у Европи

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас врховног команданта НАТО снага за Европу и команданта европске команде америчких снага генерала Тода Волтерса и изразио задовољство добром сарадњом са НАТО, која се развија уз поштовање војне неутралности Србије.

Председник Вучић је истакао да су међународне мировне снаге на Косову и Метохији под вођством НАТО гарант безбедности српског народа на КиМ. Зато је затражио да начелник Генералштаба Војске Србије у сваком тренутку може да ступи у контакт са командантом КФОР и истовремено прихватио да врх наше Војске буде на располагању за комуникације са КФОР. „Добра комуникација између Војске Србије и КФОР је важна како би, без оклевања, била предупређена свака кризна ситуација на Косову и Метохији. То представља гарант безбедности српског народа на КиМ“, рекао је председник Вучић.

Генерал Волтерс је прихватио да у сваком тренутку, без одлагања, постоји могућност међусобне комуникације, јер је то важно за очување стабилности у региону као једног од стубова глобалне стабилности. Он је потврдио да ће КФОР и даље одговорно испуњавати своје обавезе на Косову и Метохији и похвалио председника Вучића за одговорне, мудре и хладнокрвне реакције у кризним ситуацијама на КиМ. Генерал Волтерс је подржао напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону.

Председник Вучић је рекао да је сарадња Војске Србије са НАТО, у оквиру програма Партнерство за мир, у заједничком интересу и изразио наду да ће она бити унапређена са циљем изградње капацитета за допринос међународном миру. С тим у вези, председник Вучић је нагласио да је усаглашен нови циклус Индивидуалног акционог плана партнерства.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
17. јул 2019.
Подели

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.