Sastanak sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju

Saopštenja

26.12.2019. - 12:45

Sastanak sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder.

Kako je i najavljeno na nedavnom sastanku sa regionalnom direktorkom Van Gelder, predsednik Vučić održao je kontinuitet razgovora sa Svetskom bankom u cilju nastavka neophodnih strukturnih reformi.
 
„Cilj ovih reformi jeste održivi rast BDP-a Republike Srbije u narednom petogodišnjem periodu na godišnjem nivou od 4-6%. Naš sadašnji rast od 4% je izuzetno dobar za regionalne prilike, ali Srbija je u stanju da ovakvu tendenciju nastavi, te da dostigne i 6% rasta naredne godine“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da je u tom kontekstu podrška Svetske banke od izuzetnog značaja.
 
Predstavnici Svetske banke ponovo su istakli da su uspešno sprovedene reforme u Republici Srbiji donele odlične rezultate, kao i da su mere fiskalne konsolidacije, takođe, stvorile osnov za dalji ubrzani rast srpske privrede.
 
Sagovornici su se saglasili da Srbija treba da nastavi reformski proces u smeru daljeg razvoja finansijskog tržišta uz stvaranje novih finansijskih instrumenata za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.
 
Takođe se razgovaralo i o reformi javnih preduzeća, kao i o unapređenju rada Nacionalne službe za zapošljavanje uz dalji razvoj aktivnih mera zapošljavanja.
 
„Predloženi su i koraci za unapređenje konkurentnosti u različitim oblastima. Srbija postaje sve konkurentnija, ne samo zbog odgovornog odnosa prema budžetu i investitorima, već i zbog sveobuhvatnog pristupa infrastrukturi, koja je neophodna za dalje investicije“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi, naročito u oblasti zakonodavstva.
 
Predstavnici Svetske banke posebno su pohvalili novi zakonodavni okvir u oblasti javnih investicija, javnih nabavki, državne pomoći i dualnog obrazovanja.
 
Sve prethodno navedeno će, prema rečima Linde Van Gelder, osigurati bolji investicioni i poslovni ambijent, kao i održivi i stabilan privredni rast Republike Srbije.
 
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd, 26. decembar 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).