Састанак са регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан, Европу и Централну Азију

Саопштења

26.12.2019. - 12:45

Састанак са регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан, Европу и Централну Азију

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан, Европу и Централну Азију Линдом Ван Гелдер.

Како је и најављено на недавном састанку са регионалном директорком Ван Гелдер, председник Вучић одржао је континуитет разговора са Светском банком у циљу наставка неопходних структурних реформи.
 
„Циљ ових реформи јесте одрживи раст БДП-а Републике Србије у наредном петогодишњем периоду на годишњем нивоу од 4-6%. Наш садашњи раст од 4% је изузетно добар за регионалне прилике, али Србија је у стању да овакву тенденцију настави, те да достигне и 6% раста наредне године“, нагласио је председник Вучић и додао да је у том контексту подршка Светске банке од изузетног значаја.
 
Представници Светске банке поново су истакли да су успешно спроведене реформе у Републици Србији донеле одличне резултате, као и да су мере фискалне консолидације, такође, створиле основ за даљи убрзани раст српске привреде.
 
Саговорници су се сагласили да Србија треба да настави реформски процес у смеру даљег развоја финансијског тржишта уз стварање нових финансијских инструмената за финансирање малих и средњих предузећа и предузетништва.
 
Такође се разговарало и о реформи јавних предузећа, као и о унапређењу рада Националне службе за запошљавање уз даљи развој активних мера запошљавања.
 
„Предложени су и кораци за унапређење конкурентности у различитим областима. Србија постаје све конкурентнија, не само због одговорног односа према буџету и инвеститорима, већ и због свеобухватног приступа инфраструктури, која је неопходна за даље инвестиције“, истакао је председник Вучић и нагласио да Србија остаје посвећена спровођењу реформи, нарочито у области законодавства.
 
Представници Светске банке посебно су похвалили нови законодавни оквир у области јавних инвестиција, јавних набавки, државне помоћи и дуалног образовања.
 
Све претходно наведено ће, према речима Линде Ван Гелдер, осигурати бољи инвестициони и пословни амбијент, као и одрживи и стабилан привредни раст Републике Србије.
 
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд, 26. децембар 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).