Sastanak sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije

Saopštenja

13.06.2022. - 14:58

Sastanak sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom sa kojim je razgovarao o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, geopolitičkim pitanjima, kao i miru i stabilnosti u celom regionu.  

Tokom razgovora sa visokim zvaničnikom Austrije, predsednik Vučić je istakao da je Srbiji u interesu nastavak unapređenja političkog dijaloga sa tom zemljom, kao i produbljenje saradnje u svim ostalim oblastima od obostranog interesa.
 
Ministar Šalenberg je lično predstavio non-pejper, kojim Austrija želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim, ali i kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije koje su od koristi za sve njih.
 
„Cenimo dosadašnju posvećenost Austrije ubrzanju evropskih integracija Srbije i nadamo se nastavku kontinuirane podrške našoj zemlji na tom putu. Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava. Takođe sam upoznao ministra Šalenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu“, poručio je predsednik Vučić.
 
Po pitanju ekonomske saradnje, predsednik Vučić je istakao da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga, kao i da je u prva četiri meseca 2022. godine robna razmena porasla za 50,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.
 
„Austrijske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 22 hiljade radnika, a verujem da će novouspostavljena avio-linija na relaciji Beograd – Salcburg, biti od dodatnog značaja za unapređenje saradnje i približavanje naših privrednika“, poručio je predsednik Vučić.
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
  
Beograd,
13. jun 2022. godine
 
 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).