Састанак са савезним министром за европске и међународне послове Републике Аустрије

Саопштења

13.06.2022. - 14:58

Састанак са савезним министром за европске и међународне послове Републике Аустрије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са савезним министром за европске и међународне послове Републике Аустрије Александером Шаленбергом са којим је разговарао о билатералној и економској сарадњи, европским интеграцијама Србије, геополитичким питањима, као и миру и стабилности у целом региону.  

Tоком разговора са високим званичником Аустрије, председник Вучић је истакао да је Србији у интересу наставак унапређења политичког дијалога са том земљом, као и продубљење сарадње у свим осталим областима од обостраног интереса.
 
Министар Шаленберг је лично представио нон-пејпер, којим Аустрија жели да садашњи процес проширења учини много опипљивијим, али и креира могућност да се државе кандидати постепено интегришу у политике Европске уније које су од користи за све њих.
 
„Ценимо досадашњу посвећеност Аустрије убрзању европских интеграција Србије и надамо се наставку континуиране подршке нашој земљи на том путу. Србија је чврсто опредељена за наставак реформског тока, посебно кад је реч о владавини права. Такође сам упознао министра Шаленберга са изазовима са којима се суочавају земље Западног Балкана на свом европском путу“, поручио је председник Вучић.
 
По питању економске сарадње, председник Вучић је истакао да је Аустрија трећи највећи страни инвеститор у Србији и пети спољнотрговински партнер у размени услуга, као и да је у прва четири месеца 2022. године робна размена порасла за 50,8 одсто у односу на исти период 2021. године.
 
„Аустријске компаније данас у Србији запошљавају више од 22 хиљаде радника, а верујем да ће новоуспостављена авио-линија на релацији Београд – Салцбург, бити од додатног значаја за унапређење сарадње и приближавање наших привредника“, поручио је председник Вучић.
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
  
Београд,
13. јун 2022. године
 
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).