Sastanak sa šefom delegacije Evropske unije

Saopštenja

05.11.2019. - 15:49

Sastanak sa šefom delegacije Evropske unije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama i nastavku dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji  i dodao da će u tom smislu sastanak u Ohridu ovog vikenda definisati prioritete te saradnje u cilju ekonomskog jačanja regiona.
 
Predsednik Vučić je naglasio da Srbija mora da nastavi svoj evropski put i da je zato veoma važna dalja podrška Unije, kako u sprovođenju reformi, tako i po pitanju regionalne saradnje.
 
Ambasador Fabrici je izrazio punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i naglasio važnost nastavka procesa reformi, posebno u domenu vladavine prava.
 
Ambasador Fabrici ponovio je važnost obezbeđivanja klime koja pogoduje brzom nastavku pregovora s Prištinom u okviru dijaloga pod okriljem EU i što skorijeg zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji.
 
Dvojica sagovornika razgovarali su i o najznačajnim pitanjima zaštite životne sredine i mera i aktivnosti kojima će Srbija ova pitanja ubuduće rešavati.
 
Predsednik Vučić je izrazio zainteresovanost za projekte EU u oblasti zaštite životne sredine. Ambasador Fabrici je predstavio novi program Evropske komisije, tzv. „Grin dil“, kojim EU uspostavlja nove prioritete u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena. Ambasador Fabrici naglasio je značaj za Srbiju da pojača svoje napore u oblasti životne sredine do pristupanja EU i ponudio dalju podršku u zaštiti životne sredine, uključujući i podršku u okviru rešavanja zagađenja vazduha u Beogradu. Ova saradnja biće dodatno razmotrena u narednom periodu kao nastavak Strategije za kvalitet vazduha, koju Srbija trenutno razvija uz podršku Evropske unije.
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE
 
Beograd, 5. novembar 2019.

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.