Састанак са шефом делегације Европске уније

Саопштења

05.11.2019. - 15:49

Састанак са шефом делегације Европске уније

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем са којим је разговарао о европским интеграцијама и наставку дијалога са Приштином под окриљем ЕУ.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена регионалној сарадњи  и додао да ће у том смислу састанак у Охриду овог викенда дефинисати приоритете те сарадње у циљу економског јачања региона.
 
Председник Вучић је нагласио да Србија мора да настави свој европски пут и да је зато веома важна даља подршка Уније, како у спровођењу реформи, тако и по питању регионалне сарадње.
 
Амбасадор Фабрици је изразио пуну подршку Србији на њеном путу ка Европској унији и нагласио важност наставка процеса реформи, посебно у домену владавине права.
 
Амбасадор Фабрици поновио је важност обезбеђивања климе која погодује брзом наставку преговора с Приштином у оквиру дијалога под окриљем ЕУ и што скоријег закључења правно обавезујућег споразума о нормализацији.
 
Двојица саговорника разговарали су и о најзначајним питањима заштите животне средине и мера и активности којима ће Србија ова питања убудуће решавати.
 
Председник Вучић је изразио заинтересованост за пројекте ЕУ у области заштите животне средине. Амбасадор Фабрици је представио нови програм Европске комисије, тзв. „Грин дил“, којим ЕУ успоставља нове приоритете у правцу још виших стандарда заштите животне средине и борбе против климатских промена. Амбасадор Фабрици нагласио је значај за Србију да појача своје напоре у области животне средине до приступања ЕУ и понудио даљу подршку у заштити животне средине, укључујући и подршку у оквиру решавања загађења ваздуха у Београду. Ова сарадња биће додатно размотрена у наредном периоду као наставак Стратегије за квалитет ваздуха, коју Србија тренутно развија уз подршку Европске уније.
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ
 
Београд, 5. новембар 2019.

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.