Sastanak sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan

Saopštenja

17.01.2023. - 12:03

Sastanak sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je specijalnog izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske za Zapadni Balkan Lorda Stjuarta Piča, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i regionu, kao i o bilateralnim odnosima.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, što je pokazala u kriznim situacijima izazvanim jednostranim potezima Prištine. On je istakao da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja, u kojem ključnu tačku predstavlja bezbednost Srba na KiM. Takođe je ukazao na neophodnost poštovanja i primene ranije potpisanih sporazuma.
 
Predsednik Vučić je, takođe, istakao da naša zemlja visoko ceni važnu ulogu KFOR u očuvanju mira, stabilnosti i zaštite Srba na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.
 
Lord Pič je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava proces dijaloga koji se vodi uz posredstvo Evropske unije. Ovom prilikom sagovornici su istakli važnost prisustva KFOR kao garanta bezbednosti.
 
Čestitavši secijalnom izaslaniku Piču na imenovanju u Dom lordova, predsednik Vučić je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na podršci i finansijskoj pomoći koju pruža Srbiji, posebno kroz Fond za dobru upravu.
 
Predsednik Vučić i Lord Pič su razmenili mišljenja o bilateralnoj saradnji i ideje za njeno unapređenje, posebno u oblasti odbrane, energetike i nauke.
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI NA FTP SERVERU MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,

17. januar 2023. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).