Састанак са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан

Саопштења

17.01.2023. - 12:03

Састанак са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је специјалног изасланика Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске за Западни Балкан Лорда Стјуарта Пича, са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији и региону, као и о билатералним односима.

Председник Вучић је нагласио да је Србија посвећена очувању мира и стабилности на Косову и Метохији, што је показала у кризним ситуацијима изазваним једностраним потезима Приштине. Он је истакао да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином, како би се дошло до компромисног решења, у којем кључну тачку представља безбедност Срба на КиМ. Такође је указао на неопходност поштовања и примене раније потписаних споразума.
 
Председник Вучић је, такође, истакао да наша земља високо цени важну улогу КФОР у очувању мира, стабилности и заштите Срба на КиМ, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених Нација.
 
Лорд Пич је рекао да Уједињено Краљевство подржава процес дијалога који се води уз посредство Европске уније. Овом приликом саговорници су истакли важност присуства КФОР као гаранта безбедности.
 
Честитавши сецијалном изасланику Пичу на именовању у Дом лордова, председник Вучић је захвалио Влади Уједињеног Краљевства на подршци и финансијској помоћи коју пружа Србији, посебно кроз Фонд за добру управу.
 
Председник Вучић и Лорд Пич су разменили мишљења о билатералној сарадњи и идеје за њено унапређење, посебно у области одбране, енергетике и науке.
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА ФТП СЕРВЕРУ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,

17. јануар 2023. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).