Saopštenja

06.05.2022. - 14:33

Telefonski razgovor sa predsednikom Vlade Kraljevine Norveške

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Vlade Kraljevine Norveške Jonasom Garom Storeom, sa kojim je razmenio mišljenja o bilateralnim odnosima, razvoju ekonomske saradnje, reformskim procesima i evropskim integracijama Srbije.

Predsednik Vučić je ocenio odnose Srbije i Norveške kao veoma dobre i sadržajne na svim poljima i naglasio da postoji prostor za unapređenje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, uključujući i ekonomsku saradnju između dve zemlje. U tom smislu, predsednik je istakao značaj Srpsko-norveškog poslovnog foruma i mogućnostima za saradnju koje on otvara. Predsednik je tokom razgovora pozvao norveške investitore da u narednom periodu pojačaju prisustvo na našem tržištu.
 
Govoreći o evropskom putu Srbije, predsednik Vučić je istakao da, iako Kraljevina Norveška nije članica Evropske unije, mnogi segmenti naše bilateralne saradnje imaju poseban značaj za naš proces evrointegracija, pogotovo u oblastima u kojima je Norveška pomogla Srbiji svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa sa EU.
 
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik je ponovio da on za Srbiju predstavlja jedini pravi put za nalaženje kompromisnog rešenja i dodao da Beograd ostaje u potpunosti posvećen tom procesu u cilju očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu.
 
Dvojica državnika su razgovarali i o aktuelnim zbivanjima na svetskoj političkoj sceni, pri čemu je predsednik Vučić ponovio principijelne stavove Srbije.
 
 
Beograd,

6. maj 2022. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).