Саопштења

06.05.2022. - 14:33

Телефонски разговор са председником Владе Краљевине Норвешке

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Владе Краљевине Норвешке Јонасом Гаром Стореом, са којим је разменио мишљења о билатералним односима, развоју економске сарадње, реформским процесима и европским интеграцијама Србије.

Председник Вучић је оценио односе Србије и Норвешке као веома добре и садржајне на свим пољима и нагласио да постоји простор за унапређење политичког дијалога на највишем и високом нивоу, укључујући и економску сарадњу између две земље. У том смислу, председник је истакао значај Српско-норвешког пословног форума и могућностима за сарадњу које он отвара. Председник је током разговора позвао норвешке инвеститоре да у наредном периоду појачају присуство на нашем тржишту.
 
Говорећи о европском путу Србије, председник Вучић је истакао да, иако Краљевина Норвешка није чланица Европске уније, многи сегменти наше билатералне сарадње имају посебан значај за наш процес евроинтеграција, поготово у областима у којима је Норвешка помогла Србији својим искуствима у хармонизацији стандарда и прописа са ЕУ.
 
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, председник је поновио да он за Србију представља једини прави пут за налажење компромисног решења и додао да Београд остаје у потпуности посвећен том процесу у циљу очувања мира и стабилности у целом региону.
 
Двојица државника су разговарали и о актуелним збивањима на светској политичкој сцени, при чему је председник Вучић поновио принципијелне ставове Србије.
 
 
Београд,

6. мај 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).