Božićna poseta Hilandaru predsednika Vučića

Vesti

07.01.2021. - 15:28

Božićna poseta Hilandaru predsednika Vučića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je Svetu Goru tokom božićnih praznika, što predstavlja prvu zvaničnu posetu jednog predsednika Srbije manastiru Hilandar u protekle dve decenije.

„Nadomak svetinje. Nemoguće je objasniti šta osećate na Svetoj Gori i u trenucima kada se približavate Hilandaru. Posebno zahvalan manastirskoj bratiji na toplom dočeku i divnom gostoprimstvu“, napisao je predsednik Vučić na Instagramu po dolasku na Svetu Goru. 
 
Božićna poseta Hilandaru predsednika Vučića

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednika Vučića dočekali su arhimandrit Metodije, iguman Hilandara, i veliki broj monaha. Odmah po dolasku, iguman Metodije pratio je predsednika Vučića u Saborni hram Vavedenja Bogorodice i ostavio  predsednika da se sam pokloni svetinjama i boravi izvesno vreme u hramu, što se smatra velikom počašću, koja se retko, gotovo nikada ne ukazuje posetiocima, bez obzira na rang.
 
Predsednik Vučić razgovarao je sa starešinstvom manastira Hilandar, a potom je arhimandrit u njegovu čast priredio svečanu Badnju večeru, za „skromnom, ali predivnom manastirskom trpezom“, u prisustvu samo dva monaha. 
 
Tom prilikom predsednik Vučić poželeo je srećno Badnje veče iz, kako je naveo, veličanstvenog Hilandara. „Srećno Badnje veče iz veličanstvenog Hilandara! Upravo sam završio večeru na Badnje veče sa igumanom Metodijem i pripremam se za jutarnju službu sa bratijom manastira Hilandar“, zabeleženo je na Instagram profilu predsednika Vučića.
 
Drugog dana posete, predsednik Vučić prisustvovao je Božićnoj službi, a potom i Božićnoj liturgiji, nakon koje je poručio da Srbiju čeka teška godina i mnogo iskušenja i da samo zajedno, ujedinjeni možemo da sačuvamo nacionalne interese, a Srbiju učinimo snažnijom i uspešnijom. 
 
Božićna poseta Hilandaru predsednika Vučića

Foto: Hilandar

 
„Uzvišeno je biti gost manastira Hilandar i manastirske bratije na Božić, najradosniji pravoslavni praznik. Mnogo toga sam naučio i mnogo toga video, ali, verujem, i dobio okrepljenje i posebnu snagu da se borimo za našu Srbiju - da Srbija bude uspešnija, još snažnija, da čuvamo naše nacionalne interese“, poručio je predsednik Vučić.
 
Predsednik je istakao da se na Svetoj Gori, u Hilandaru, sublimiraju nacionalno, državno i duhovno jedinstvo srpskog naroda, što nam je potrebno da u godini pred nama sačuvamo i izborimo se za zdravlje ljudi. On je zahvalio ocu Metodiju, igumanu manastira Hilandar, i svim monasima na veličanstvenom prijemu. 
 
Božićna poseta Hilandaru predsednika Vučića

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Uz tradicionalni pozdrav "Hristos se rodi", predsednik Vučić je čestitao  Božić svim građanima pravoslavne veroispovesti. „Siguran sam i verujem u snagu Srbije, u pobedu Srbije i uveren sam da zajednički i ujedinjeni možemo mnogo više nego što smo do sada pokazivali. Živela Srbija, Hristos se rodi!“
 
Tokom posete, predsednik Vučić obišao je sve radove na obnovi manastira Hilandar, teško stradalog u velikom požaru u noći između 3. i 4. marta 2004. godine, naglasivši da će država da ubrza obnovu manastira i da je pomogne na svaki mogući način. 
 
Božićna poseta Hilandaru predsednika Vučića

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Verujem da već za dve godine neće biti kranova, da će sve biti završeno i da ćemo moći svima da kažemo da je to, osim što je najvažniji manastir za nas, jedan od nekoliko najlepših i najmoćnijih manastira u svetu“, poručio je predsednik Srbije. 
 
Božićna poseta Hilandaru predsednika Vučića

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Poseta predsednika Vučića manastiru Hilandar je prva zvanična predsednička poseta tom srpskom manastiru u poslednje dve decenije. O njegovoj poseti Svetoj Gori i Hilandaru obavešten je i Njegova svesvetost arhiepiskop carigradski, novorimski i vaseljenski patrijarh Vartolomej.
 
Sveta Gora,
07. januar 2021.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).