Божићна посета Хиландару председника Вучића

Вести

07.01.2021. - 15:28

Божићна посета Хиландару председника Вучића

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је Свету Гору током божићних празника, што представља прву званичну посету једног председника Србије манастиру Хиландар у протекле две деценије.

„Надомак светиње. Немогуће је објаснити шта осећате на Светој Гори и у тренуцима када се приближавате Хиландару. Посебно захвалан манастирској братији на топлом дочеку и дивном гостопримству“, написао је председник Вучић на Инстаграму по доласку на Свету Гору. 
 
Божићна посета Хиландару председника Вучића

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председника Вучића дочекали су архимандрит Методије, игуман Хиландара, и велики број монаха. Одмах по доласку, игуман Методије пратио је председника Вучића у Саборни храм Ваведења Богородице и оставио  председника да се сам поклони светињама и борави извесно време у храму, што се сматра великом почашћу, која се ретко, готово никада не указује посетиоцима, без обзира на ранг.
 
Председник Вучић разговарао је са старешинством манастира Хиландар, а потом је архимандрит у његову част приредио свечану Бадњу вечеру, за „скромном, али предивном манастирском трпезом“, у присуству само два монаха. 
 
Том приликом председник Вучић пожелео је срећно Бадње вече из, како је навео, величанственог Хиландара. „Срећно Бадње вече из величанственог Хиландара! Управо сам завршио вечеру на Бадње вече са игуманом Методијем и припремам се за јутарњу службу са братијом манастира Хиландар“, забележено је на Инстаграм профилу председника Вучића.
 
Другог дана посете, председник Вучић присуствовао је Божићној служби, а потом и Божићној литургији, након које је поручио да Србију чека тешка година и много искушења и да само заједно, уједињени можемо да сачувамо националне интересе, а Србију учинимо снажнијом и успешнијом. 
 
Божићна посета Хиландару председника Вучића

Фото: Хиландар

 
„Узвишено је бити гост манастира Хиландар и манастирске братије на Божић, најрадоснији православни празник. Много тога сам научио и много тога видео, али, верујем, и добио окрепљење и посебну снагу да се боримо за нашу Србију - да Србија буде успешнија, још снажнија, да чувамо наше националне интересе“, поручио је председник Вучић.
 
Председник је истакао да се на Светој Гори, у Хиландару, сублимирају национално, државно и духовно јединство српског народа, што нам је потребно да у години пред нама сачувамо и изборимо се за здравље људи. Он је захвалио оцу Методију, игуману манастира Хиландар, и свим монасима на величанственом пријему. 
 
Божићна посета Хиландару председника Вучића

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Уз традиционални поздрав "Христос се роди", председник Вучић је честитао  Божић свим грађанима православне вероисповести. „Сигуран сам и верујем у снагу Србије, у победу Србије и уверен сам да заједнички и уједињени можемо много више него што смо до сада показивали. Живела Србија, Христос се роди!“
 
Током посете, председник Вучић обишао је све радове на обнови манастира Хиландар, тешко страдалог у великом пожару у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године, нагласивши да ће држава да убрза обнову манастира и да је помогне на сваки могући начин. 
 
Божићна посета Хиландару председника Вучића

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Верујем да већ за две године неће бити кранова, да ће све бити завршено и да ћемо моћи свима да кажемо да је то, осим што је најважнији манастир за нас, један од неколико најлепших и најмоћнијих манастира у свету“, поручио је председник Србије. 
 
Божићна посета Хиландару председника Вучића

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Посета председника Вучића манастиру Хиландар је прва званична председничка посета том српском манастиру у последње две деценије. О његовој посети Светој Гори и Хиландару обавештен је и Његова свесветост архиепископ цариградски, новоримски и васељенски патријарх Вартоломеј.
 
Света Гора,
07. јануар 2021.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).